Преди време ви разказахме за един човек, различен от всички, които твърдят, че са невинни зад решетките. Разказахме ви за едноръкия музикант Владимир Илиев, осъден за убийство, което не е извършил. Това поне сочат доказателствата по случая и самопризнанията на истинските извършители. Историята вече има своето продължение. След близо 8 години затвор и 2 години домашен арест, Владимир е на свобода. Това се случи след двегодишна битка от страна на Тина Ивайлова.

След няколко дни Върховният съд трябва да реши невинен ли е Владимир, защото след като се запозна с материалите по делото, главният прокурор Иван Гешев поиска делото да бъде възобновено и Владимир да бъде оневинен.

Да лежиш 8 години в затвора за убийство, за което няма доказателства, че си извършил. И да не губиш вяра, че истината един ден ще излезе наяве. Това е историята на Владимир Илиев.

Всичко започва на 1 ноември 2010 година, когато късно вечерта 54-годишният приятел на Владимир – Йордан Йорданов по прякор Лудия е намерен мъртъв в локва кръв пред дома му. Починал е заради тежки травми по главата и тялото след удари с тъп предмет. Цялата полиция е на крак. Задържани са 15 души. Сред тях и едноръкият музикант Владимир.

Протоколът от разпита на Владимир е съставен за 5 минути, защото всички бързат да обявят убийството за разплетено, а случаят за приключен. Според прокуратурата във Велико Търново Илиев, макар и с ампутирана ръка, пребил до смърт Даньо Лудия, въпреки че в експертизата е посочено: убийство с ръце. А дори близките на Йордан не вярват, че Владимир е убиецът.

Окръжният съд във Велико Търново след разпити на свидетели и няколко експертизи обявява, че Илиев е невинен. Следва обаче протест на прокуратурата. През 2013 година Върховния касационен съд потвърждава 12-годишната присъда, постановена от Апелативния съд във Велико Търново. Той трябва да плати също 240 000 лева на близките на убития.

В края на 2018 година обаче следват нови разкрития на двама търновски криминалисти и справедливостта е на път да възтържествува. Полицията и прокуратурата проявяват интерес, защото Владимир пуска поредната си жалба до окръжния прокурор на Велико Търново – тогава Емил Денев. Идват и подозренията, че до убийството в Куцина се е стигнало заради любовен триъгълник. Съпругата на убития Йорданов Мария тайно имала връзка с англичанина Малкълм Райс Шейн, който накупил няколко къщи в района.

Мария и Малкълм са разпитани пред полиграф и правят самопризнания. Пръв не издържа британецът. И прави пълни самопризнания, че е извършил убийството. Пред полиграфа и Мария признава, че е съучастник в престъплението. Няколко месеца след погребението на Йорданов Мария и Малкълм заживяват заедно. Към днешна дата имат две деца. С тях живее и синът на Мария от брака й с убития Йордан.

Няколко дни след направените самопризнания Мария и Шейн обаче се отричат от тях и разследването зацикля, а случаят обявен за приключен. До появата на екипа на NOVA.

През годините Владимир Илиев е сезирал всички институции в страната ни. През последната година и половина го прави и екипът ни. Така случая стига до главния прокурор Иван Гешев. Главна прокуратура прие постановлението на ВКП и постанови на окръжния прокурор на Велико Търново да изготви искане за възобновяване на делото срещу Владимир Илиев.

Владимир Илиев вече е на свобода от няколко дни. Излезе предсрочно след като изтърпя 9 от 12-годшината си присъда.

Тази публикация е част от ежедневния преглед на печата на правна тематика

Коментирайте

avatar