Следственият отдел към Окръжна прокуратура в Русе разследва смъртта на две деца от многодетното семейство, за което наскоро ви информирахме, че е обект на проверка от социалните служби. След като домът им изгоря при пожар през януари, Красимир Тодоров, Евелина Зартова и техните единайсет деца намериха подслон в дома на милосърдни хора от село Бъзън. Публикация в пресата обаче сезира отдел „Закрила на детето“, че родителите не полагат нужните грижи за децата си.

През юни 2014 година, премазан от готварска печка, почива тригодишният им син Мартин. Тогава заключението на социалните служби е, че става дума за нелеп инцидент. Само три години по-късно обаче, на възраст около 40 дни, почива бебето Любомира.

Милена Неделчева – началник отдел „Закрила на детето““В съобщението за смърт една от причините е посочено недохранване, но причината за това недохранване към момента все още не е изяснена.“

Пет месеца по-късно Окръжната прокуратура в Русе образува досъдебно производство и възлага на следствието да разследва смъртта и на двете деца. Разпитите продължават вече осем месеца. Съмненията са както за небрежност от страна на родителите, така и за лекарска немарливост, проявена от личния лекар на децата. Той обаче твърди друго:

д-р Станимир Станев – личен лекар на децата“Те са измръзнали, защото три дена са нямали ток, дърва и са замръзнали. Мъжът е закъсал с колата във Пловдив и не можел да се върне в Русе, а тя е нямало как да процедира.“

По това време семейството е на квартира във вилната зона на село Пиргово. Съседите още помнят, че след смъртта на бебето дошли социални работници.

Велико Гърбатов – съсед“Те бяха много деца, но седем само съм виждал там. После ги вземаха социалните.“

Действително децата прекарват четири месеца в приемни семейства и центрове, но после са върнати в семейството. Само че и в Бъзън, в новия дом, условията са същите.

Галина Атанасова – н-к отдел „Мониторинг и контрол – северен“, Държавна агенция за закрила на детето“Децата са били неглижирани, нямало е достатъчно храна, установена е покъртителна мизерия в дома.“

Въпреки течащото разследване и мизерните условия, децата все още живеят в риск при биологичните си родители.

Тази публикация е част от ежедневния преглед на печата на правна тематика

Коментирайте

avatar