Лицензът на фирмата собственик на изгорелия автобус – „Беса Транс БТБ“, е отнет, става ясно от съобщение на министерството на транспорта на Република Северна Македония., предава БНТ.

Министерството е установило, че автобусът няма издадено разрешително за превозване на пътници. Превозното средство не е вписано в електронната система за издадени лицензи за извършване на вътрешен и/или международен превоз на пътници, казват още от транспортното министерство в РСМ. В съобщението се казва и, че в министерството на транспорта и съобщенията има четири лицензирани коли на фирмата „Беса Транс БТБ“, но автобусът, който участва в катастрофата, не е сред тях.

Правителството на западната ни съседка е разпоредило държавният инспекторат по транспорт да извърши подробна проверка на превозвача „Беса Транс БТБ“.

Решението се очакваше още снощи, тъй като беше оповестено от външния и транспортния министър на страната. МВР на Р Северна Македония ще извърши проверка на граничния пункт „Деве баир“, за да установи как автобус без лиценз е преминал през три държавни граници.

„Приоритетът е да се разкрие източникът на експлозията, която е предизвикала толкова силен пожар в автобуса. Така че всички обстоятелства ще бъдат проверени, включително имало ли е туби с гориво в автобуса“. Това пък обяви в интервю за EURACTIV България министърът на правосъдието на Република Северна Македония Боян Маричич по повод трагичната автобусна катастрофа на магистрала Струма, отнела живота на 46 души, сред които и 12 деца.

С тези думи правосъдният министър отговаря на въпрос дали северномакаденското правителство прави опити да разследва информация, според която с тези автобуси се пренасят пластмасови туби пълни с нафта, която е по-евтина в Турция. Маричич уточнява и, че оцелелите от катастрофата изрично са споделили, че е имало експлозия, която е причинила пожара в автобуса. Мисля, че прокурорските и полицейските служби трябва да разгледат тези факти, добавя той.

Само ден по-рано и зам.главният прокурор Борислав Сарафов обяви, че има данни за взрив при трагичния инцидент, но все още не ясно какво го е причинило – дали нещо отвътре, или удар с мантинелата.

В интервюто, македонският правосъден министър потвърждава, че на правителствено заседание още във вторник правителство се е занимаволо с въпроса за лиценза на транспортната фирма, собственик на автобуса. Правителството реши „да започне процедура за преразглеждане на лиценза, но за да приключи този процес, е необходимо да се изяснят всички обстоятелства – броят на автобусите, съответстват ли на лиценза, отговарят ли на изискванията, как са могли да преминат през целия институционален контрол“, щазна Маричич добавя: „За целта ще е необходимо сътрудничеството на българските власти, но също и на турските власти, защото екскурзиите са били до Турция и обратно“.

Междувременно стана ясно, че екип от шестима следователи от Националната следствена служба и трима прокурори от Окръжна прокуратура-Перник ще работят по образуваното досъдебно производство за тежкия пътен инцидент на автомагистрала „Струма“, при който загинаха граждани на Република Северна Македония

С оглед международния елемент на казуса прокурорите от отдел „Международен“ при Върховната касационна прокуратура оказват пълно съдействие и координация във връзка с изпращането на молбата за правна помощ. По линия на международното правно сътрудничество са уточнени максимално кратки срокове за предаването на изисканите документи, обяви БНТ, като се позовава на Сийка Милева, говорител на главния прокурор.

В тази връзка българският главен прокурор на България ще командирова в град Скопие прокурор и следовател от екипа, които ще предадат молбата за правна помощ в прокуратурата на Република Северна Македония. С оглед бързина и ефективност командированият екип лично ще получи изисканите документи, добавила Милева.

С цел идентификация на загиналите граждани българският екип на място ще получи и ДНК-профилите от роднини на загиналите с цел същите да бъдат съпоставени с ДНК-профилите на жертвите, респективно те да бъдат идентифицирани възможно най-бързо.

Малко по-късно просуратурата обяви, че зам.-главните прокурори Даниела Машева, Красимира Филипова и Борислав Сарафов, и говорителят на главния прокурор Сийка Милева са провели работна среща в Съдебната палата в София с външния министър на Република Северна Македония Буяр Османи. Срещата е поискана във връзка с тежкия пътен инцидент от 23.11.2021 г. на автомагистрала „Струма“. На срещата са присъствали и временно управляващият посолството на Северна Македония в България Владимир Кръстевски, Лирим Дачи и Александър Христов от Министерството на външните работи на Северна Македония.

Посочено е било, че ПРБ работи максимално бързо и ще положи всички усилия за изясняване на случая и установяване на причините за катастрофата, както и за връщането на телата на жертвите, увериха от ръководството на българската прокуратура представителите на правителството на Северна Македония. Буяр Османи благодарил на прокуратурата за оказаното пълно съдействие във връзка със случая и изрази увереност, че тя ще проведе бързо, ефективно и обективно разследване, за да се изяснят причините за тежкия пътен инцидент.

Тази публикация е част от ежедневния преглед на печата на правна тематика

Коментирайте

avatar