О т началото на предизборната кампания до 19 часа днес в МВР са получени общо 1060 сигнала за нарушаване на изборното законодателство и политическите права на гражданите. Това съобщиха от МВР.

Спрямо данните към същия час на парламентарните избори през април се отчита увеличение от 65,1% на регистрираните сигнали.

ЦИК разреши заснемане на броенето на бюлетините

Съставени са 10 038 предупредителни протокола, което е увеличение с 527,8% на идентично съставените протоколи при предходните избори.

Към 16:00 часа деветима души са привлечени в качеството на обвиняеми, образувани са 919 преписки и 76 досъдебни производства за изборни нарушения, посочват от Прокуратурата.

Преписките и производствата са по сигнал на граждани, ДАНС и МВР и в тях се съдържат данни и доказателства за предлагане на имотни облаги срещу гласуване за определен кандидат, политическа партия или коалиция.

Наблюдаващите прокурори са възложили на органите на МВР извършването на проверки.

По Апелативни райони досъдебните производства са разпределени, както следва: София – 24; Пловдив – 13; Варна – 11; Бургас – 24; Велико Търново – 4.

До момента няма сигнали, свързани със сериозни нарушения на обществения ред.

Образуваха над 600 преписки за изборни нарушения

За периода от 06.07.2021 г. до 14.00 ч. на 11.07.2021 г. (вкл.) в Дирекция „Български документи за самоличност“ и в звената им в СДВР и ОДМВР са издадени общо 1244 удостоверения. Само днес до момента са издадени общо 287 удостоверения, уточняват още от министерството.

Оперативната обстановка в зоните за отговорност на ГКПП е нормална. На ГКПП „Капитан Андреево“, ГКПП „Лесово“ и ГКПП „Калотина“ на българо-сръбската граница има интензивен трафик на леки автомобили на изход от страната. Въведен е чл. 9 от Регламент ЕС 2016/399 за извършване на облекчени гранични проверки.

Тази публикация е част от ежедневния преглед на печата на правна тематика

Коментирайте

avatar