В УНСС отново назрява скандал, след като ректорът проф. Стати Статев обяви подкрепата на университета за кандидатурата на Иван Гешев за главен прокурор, а преподаватели възразиха остро, че не просто не са давали подобна подкрепа, но и са срещу кандидатурата.

„Водени от разбирането, че трябва да бъдат уважени професионалното мнение и единодушната подкрепа за кандидатурата на г-н Иван Гешев за главен прокурор (…) от страна на Прокурорската колегия на ВСС, на прокурори, следователи (…), на НСлС“ и др., заявяваме подкрепата си за г-н Иван Гешев“, е написал проф. Статев до пленума на Висшия съдебен съвет. Писмото е с дата 1 август и е публикувано на сайта на прокуратурата, а не на сайта на ВСС, до който е адресирано, и то при положение че наскоро съдебният съвет създаде цяла секция за „становища на органите на съдебната власт и на професионални организации в подкрепа на кандидатурата на Иван Гешев“. Статев не е първият ректор, обявил се в подкрепа на Гешев – преди него „за“ номинацията изпрати становище и ректорът на Югозападния университет в Благоевград проф. Борислав Юруков.

Преподаватели в УНСС обаче реагираха остро. Несъгласие обяви ас. д-р Делян Недев от катедра „Частноправни науки“ в Юридическия факултет на УНСС. „Считам, че г-н Иван Гешев не отговаря на изискванията за заемане на висшата държавна длъжност главен прокурор на Републиката. Изразеното от ректора на УНСС в цитираното писмо не отговаря на изискванията на чл. 173, ал.8 от Закона за съдебната власт. Текстът на тази разпоредба изисква висшите училища да предоставят становища, включващи въпроси до кандидата. Тук въпроси липсват. Изразена е само немотивирана подкрепа, не ми е известно в университета да е имало дискусия по въпроса дали да се подкрепя кандидатурата на г-н Гешев, не ми е известна и процедурата, по която е прието посоченото становище“, написа Недев във Фейсбук.

„Моля, извинете ме, г-н Ректор, колеги и приятели, но аз НЕ подкрепям кандидатурата на Иван Гешев за главен прокурор на България! Публикувам позицията си като реакция на писмото от ректора на УНСС, в което е записано „заявяваме подкрепа“. Считам се за част от множественото число на университета, работя сърцато за добруването на нашите студенти, но по отношение кандидатурата на Гешев се разграничавам от институционалната университетска позиция. Кандидатурата може да е в синхрон с всички процедурни критерии, но е асинхронна на моите лични, граждански и политически. Благодаря предварително за разбирането и толерантността!“, написа и Катя Михайлова, доцент по социология в университета.

Тази публикация е част от ежедневния преглед на печата на правна тематика

Коментирайте

avatar