Северна Македония се тресе от скандала „Рекет“ – криминална схема с балкански колорит, в която главни действащи лица са местни бизнесмени, подкупната Специализирана прокуратура и Зоран Заев, съобщиха множество македонски медии. Има и българска следа.

През последната седмица съмненията бяха подплатени със СРС-та, а журналистът, който ги публикува, издаде, че има още какво да разкрие.

Нискотиражният италиански вестник „Ла верита“ (близък до дясната „Лига“ на Матео Салвини) публикува няколко потресаващи видеоклипа.

В тях бизнесмените с печална слава Боян Йовановски (Боки 13) и Зоран Милески (Зоки Кичеец) взимат подкуп от 1,5 милиона евро от Йордан (Орце) Камчев.

Последният е сред обвиняемите по знаковото дело „Империя“ за корупция, пране на пари, престъпно сдружаване, измами и злоупотреба с власт. Смята се, че именно Камчев, който е приближен до опозиционна ВМРО-ДПМНЕ, е записвал разговорите.

От тях става ясно, че парите са предназначени за шефката на Специализираната прокуратура на Северна Македония Катица Янева, която предлагала да издейства благоприятна присъда за Камчев.

Българската следа

България номинира Камчев за почетен консул на България в Охрид миналата година. Това на практика щеше да осигури имунитет на бизнесмена. След студена реакция от страна на Скопие кандидатурата бе тихомълком оттеглена.

Камчев в един момент обяснява на Йовановски, че е изпратил съобщение, че „българите не трябва да се намесват повече“, посочва македонската „Дойче веле“.

Според контекста на разговора подобна намеса вероятно ще се случи, докато Камчев е в ареста. Йовановски изпраща съобщение до Анна, съпругата на Камчев, че вече няма да го правят, съобщава медията.

„Е, те опитаха нещо. Ние сме приятели. Един приятел трябва да опита, но сега знаем кой ключ отваря вратата“, казва Камчев.

Не се знае за кои „приятели“ се говори в случая.

„Дойче веле“ припомня, че българските власти отрекоха да имат каквато и да е връзка с делото срещу Камчев. Така и не се знае какви са били мотивите на София да избере предприемача за почетен консул.

Специализираната прокуратура под прицел

„Аз съм прекалено ангажирана, затова не я държа редовно под контрол, но тя не може да направи нищо без мене”, обяснява жена, чийто глас силно напомня този на Янева.

Най-вероятно човекът, който е обсъждан в разговора, е прокурорката Лиле Стефанова, която работи по случая.

След като клиповете станаха обществено достояние, Янева обясни, че действително е водила разговори с Камчев, но че целта е била да го спечели за свидетел по друго дело.

Тя получи призовка за разпит по случая „Рекет“ на 16 август, отбеляза електронното издание на македонския вестник „Денешен“.

По непотвърдена информация Янева ще отговаря пред прокурора за организирана престъпност и корупция Вилма Рускоска във вторник.

Засега са разпитани прокурорите Лиле Стефанова и Елизабета Йосифовска, както и ръководителят на кабинета на Янева.

Столът на Заев се клати

Потърпевш от скандалните разкрития е също и министър-председателят на Северна Македония – Зоран Заев, който е близък с Янева.

Премиерският му пост се разклати много повече, след публикуването на третия запис, в който главните действащи лица назовават личност с инициалите З.З. Те настояват, че тя не бива да се меси по делото.

Въпреки че преди няколко години висши функционери на ВМРО-ДПМНЕ (сред които и бившият премиер Никола Груевкси) бяха уличени чрез СРС-та в участието на корупционни схеми, те не се стесняват да настояват за оставката на Заев.

Лидерът на партията Християн Мицкоски заяви, че аферата „Рекет“ е само „камъче от системата на престъпност и корупция, която властва в Република Македония“, цитиран от телевизия „Сител“.

„Обвиняват ме, че съм създавал сценарии, за да предотвратя евроатлантическия път на Македония. Това е измислица. Аз смятам, че проблемът е тъкмо Заев. Той със сигурност не е решение. Това значи, че от международна гледна точка проблем е Северна Македония да има премиер като Заев, който се превърна в бреме за своята страна. Той трябва да бъде сменен колкото може по-скоро, за да бъде Северна Македония чиста да влезе в Алианса“, допълни той пред словенско радио, цитиран от БТА.

Критикуван от всички посоки, Заев си създаде още повече врагове след едно непремерено изказване по адрес на участниците в записите.Той подчерта, че няма да позволи на „няколко престъпници, един суетен новинар и, да ме извини ЛГБТ общността, един педер“ да съборят правителството.

Критикуван от всички посоки, Заев си създаде още повече врагове след едно непремерено изказване по адрес на участниците в записите.Той подчерта, че няма да позволи на „няколко престъпници, един суетен новинар и, да ме извини ЛГБТ общността, един педер“ да съборят правителството.

След бурната реакция в Северна Македония Заев бе принуден да бие отбой и побърза да се представи за поддръжник на ЛГБТ общността в Twitter.

„ЛГБТИ общността има голямото ми уважение. Затова преди да използвам думата „педер“ се извиних. Използвах тази дума, за да опиша характерна особеност, а не сексуална принадлежност. Извинявам се на ЛГБТИ хората. Ще се боря за техните права, както и досега“.

Тази публикация е част от ежедневния преглед на печата на правна тематика

Коментирайте

avatar