Скоро ще заработят 2 системи за измерване на средна скорост, с които ще се засичат шофьорите джигити, съобщи главният секретар на МВР Ивайло Иванов по време на семинар по пътна безопасност в Пловдив. Чака се лиценз за системите на АМ „Люлин“ и на пътя Пловдив – Карлово. Освен това камери за измерване на средна скорост ще има и на пътя убиец Русе-Бяла, както и в района на село Микре, където стават много катастрофи със загинали и ранени.

„Водачите не спазват ограниченията за скоростта, обикновено намаляват преди стационарните камери, защото знаят къде са. По-добър ще бъде ефектът при отсечка „средна скорост“, защото контролът ще бъде много по-голям, отколкото с камерата“, каза Иванов на форума, който събра ръководството на няколко институции.

Чака се техниката да получи лиценз от института по метрология. Така всички заснети от тях нарушения ще бъдат доказателство в съда, ако някой реши да обжалва.

438 000 случая на превишаване на скоростта са заснели камерите на Пътна полиция за 7-те месеца на 2019 г. става ясно на събитието.

От началото на януари до края на юли са засечени 2 млн. нарушения на пътя. За същия период на м.г. са били 1 380 000. Това съобщи в шефът на отдел Пътна полиция комисар Росен Рапчев. Статистиката сочи, че за 7-те месеца катастрофите са със 185 по-малко в сравнение с този период през 2018-а. През 2019-а са загинали 173 водачи, 75 пътници и 70 пешеходци. Най-много пътни инциденти са станали в столицата, Пловдив и Варна, а най-малко – в Габрово, Кюстендил, Видин, Кърджали и Смолян. 1437 от катастрофите тази година са при сблъсквания на автомобили. Над 800 са самокатастрофиралите.

„Вътрешна сигурност“ в МВР вече търси във фейсбук информация за корупция сред служителите на Пътна полиция, съобщи шефът на отдела старши комисар Румен Ганев. От началото на годината ловците на корумпирани в системата работят по 10 подобни случая. Така се стигнало и до полицай, който искал пари от шофьор на турското посолство. Над 40% от сигналите са срещу полицаи, които са си свършили съвестно работата, показва анализът на „Вътрешна сигурност“.

Репликата „Какво правим сега?“ остана в миналото, каза още комисар Ганев.

Тази публикация е част от ежедневния преглед на печата на правна тематика

Коментирайте

avatar