Народният представител Явор Божанков и общинският председател на БСП в Горна Оряховица Огнян Стоянов внесоха до главния прокурор Сотир Цацаров сигнал за къщата за гости в с. Донковци. Както ДУМА писа, проектът с еврофинансиране е за Станислав Стайков – първи братовчед на кмета на Горна Оряховица Добромир Добрев от ГЕРБ. През юли 2013 г. той купува фирма „БГ адванс“ ЕООД с капитал 500 лева, която вече имала договор с ДФ „Земеделие“ за проект за къща за гости. Проектът е на стойност 263 242 лева, от които 70%, или 184 269,40 лева са съфинансирането от ПРСР, а останалите 30% – собствено участие. До момента на прехвърлянето фирмата не е развивала дейност. Фирма със спечелен проект, земя и осигурено финансиране от европейските фондове за 184 000 лева се продава само за 500 лева, посочват социалистите. Наскоро къщата е обявена за продажба за цена от 200 000 евро.

В сигнала до главния прокурор Божанков и Стоянов питат дали къщата е използвана по предназначение и има ли съпричастност кметът Добрев към луксозния имот. Отправят въпрос как е финансирано собственото участие в проекта.

Копие от сигнала е подадено и до Министерството на земеделието, храните и горите, ДФ „Земеделие“, МВР и антикорупционната комисия.

Тази публикация е част от ежедневния преглед на печата на правна тематика

Коментирайте

avatar