Българско семейство поиска държавата да им изплати близо 6000 лв. обезщетение за издаването на паспорт на детето им, но Министерският съвет отказа. Това съобщи правителствената информационна служба.

Според съобщението родителите живели в Япония и поискали издаването на български паспорт за новороденото им дете.

От българското посолство в Токио бил издаден временен паспорт на бебето поради техническа невъзможност за издаване на постоянен.

Въпреки получените уверения, че мисията ни ще се сдобие с необходимата техника за снемане на биометрични данни преди изтичането на срока на валидност на паспорта на детето, както и възможността за издаване на нов временен паспорт отново с валидност от една година, семейството решило да пътуват до България, за да получи детето им постоянен паспорт, се казва в съобщението на правителството.

Това им струвало 5928.55 лв., според исковата молба, която родителите завели по реда на Закона за отговорността на държавата и общините за вреди.

Претенцията им обаче беше отхвърлена от кабинета като неоснователна.

Към момента българското посолство в Токио разполага с всички необходими системи за издаване на български лични документи, се казва още в съобщението.

Тази публикация е част от ежедневния преглед на печата на правна тематика

Коментирайте

avatar