Ще има ли музей в с. Беглеж, след като къщата вече е получила най-високата степен на защита като паметник на културата?

Село и община в спор за родния дом на световноизвестната оперна певица Гена Димитрова. Ще има ли музей в с. Беглеж, след като къщата вече е получила най-високата степен на защита като паметник на културата?

Съселяните на Гена Димитрова искат да отворят имота на примата за посещения.

„Стопанската постройка, която се намира от югоизточната страна на къщата, да бъде пристроена в зала или нещо подобно, където да се прожектират нейни филми, да се разглеждат нейни произведения“, обясни кметът на с. Беглеж Георги Данов.

Къщата е собственост на община Плевен, а според Закона за културното наследство тя трябва да остане в автентичен вид без адаптации към модерните изисквания за музей.

„Предстои да се реши за какво ще се използва къщата. Но лично моето мнение е, че това не е къща подходяща за музей“, каза Стефка Григорова, началник на отдел „Култура“, община Плевен.

И в Плевен, и в Беглеж ценят примата. В историческия музей в града вече е изградена зала, посветена на Гена Димитрова. Само една от репликите на костюмите й струва 5000 лева.

В Беглеж има барелеф и централна улица на нейно име.

„Тя е и жънела и копала царевица, и брала боб, и биволи имаха – хем ги пасе, хем вечер ги язди“, разказа съученикът й Кирил Катунски.

„Не говорехме много за опера, а за деца, семейства, тук се събирахме. Обикновена с обикновените, велика с великите“, спомня си друг нейн съученик – Панайот Цветков.

42 хиляди лева са необходими за реновирането на имота в Беглеж. Все още не е ясно дали ще бъдат отпуснати от община Плевен или от Министерството на културата.

Без значение кога и как ще бъде възстановен родният дом на оперната прима, сигурно е, че там ще има вълна от туристи.

Тази публикация е част от ежедневния преглед на печата на правна тематика

Коментирайте

avatar