Жалба във ВАС срещу изискването върху касовите бележки от бензиностанциите да бъде посочвана доставната цена са внесли от Българската петролна и газова асоциация (БПГА). Това изискване нарушава Закона за защита на конкуренцията, каза Светослав Бенчев, юрист на БПГА. Когато търговец види доставната цена и кой е доставчика ще знае каква цена да предложи и чии клиенти краде, обясниха от бранша. За проблема е сезирана и Европейската комисия.

Много компании имат изнесено счетоводство в чужбина и всичко ще трябва да се промени, за да бъде отпечатвана доставната цена, каза Валентин Златев от Лукойл. От Министерството на финансите проявяват разбиране и отложиха изискването, продължи той. Отпечатването на доставната цена не дава никаква полезна информация на потребителя. По-добре да се помисли за сайт или приложение, които да са към Министерството на финансите и да дават информация за цената на всяка бензиностанция, предложи Златев. Оптимист съм, има разбиране от страна на министъра на финансите, завърши Валентин Златев.

Според Светослав Бенчев вносители на горива вече са готови да се откажат да продават в България, защото техни конкуренти разкриват търговската им практика. Ако правителството не премахне информацията за доставната цена на горивата от касовите бележки, това ще стане след намеса на Европейската комисия, посочи експертът.

Тази публикация е част от ежедневния преглед на печата на правна тематика

Коментирайте

avatar