Белият дом проучва възможността за изгонване от САЩ на турския проповедник Фетуллах Гюлен, за предаването на когото настоява Анкара, съобщава ТАСС, като цитира телевизия Ен Би Си, която се позовава на информирани източници, включително и от американското правителство.

По техните сведения администрацията на президента Доналд Тръмп разчита, че евентуалното изгонване на Гюлен от страната ще допринесе за подобряването на отношенията на САЩ с Турция. По този начин Вашингтон цели да убеди турското ръководство да заеме по-умерена позиция в дипломатическото противопоставяне със Саудитска Арабия във връзка с убийството на саудитския журналист Джамал Хашоги в Истанбул.

Според информацията на Ен Би Си Белият дом се е обърнал към редица ведомства с указание да проучат възможността за „извеждане“ на Гюлен от американска територия. На министерството на правосъдието и на ФБР е дадена задача да активизират разглеждането на искането на Турция за екстрадиция на Гюлен в страната. На министерството на вътрешната сигурност е дадено указание подробно да проучи въпроса за законността на пребиваването на Гюлен в САЩ, който има разрешение за престой („зелена карта“) и живее в щата Пенсилвания.

Според източниците на телевизията, представители на САЩ и на Турция наскоро са обсъдили въпроси, свързани с възможността за екстрадиция на Гюлен. Съобщава се, че Вашингтон също така е разглеждал възможността за изгонване на проповедника в трета страна, а именно в Република Южна Африка, в случай, че не е възможна екстрадиция директно в Турция. Както съобщава Ен Би Си обаче, САЩ не са успели да открият каквито и да било обстоятелства, които да оправдаят подобна стъпка от юридическа гледна точка.

На 15 юли 2016 г. група военни и офицери от турските въоръжени сили предприеха опит за държавен преврат. Основните сблъсъци бяха в Истанбул и Анкара, като общо загинаха 250 човека, без да се броят самите превратаджии, а над 2 хиляди бяха ранени. Анкара обвинява за подготовката на преврата Гюлен и свързаната с него „Фетуллахистка терористична организация“ (ФЕТО).След опита за преврат в Турция бяха арестувани повече от 50 хиляди души, а десетки хиляди държавни служители бяха уволнени или отстранени от работа, припомня ТАСС.

Тази публикация е част от ежедневния преглед на печата на правна тематика

Коментирайте

avatar