Освен онлайн рекламите, се предвижда проверка и на бизнеса с Android

Г лавните прокурори на 50-те американски щата планират задълбочаване на разследването си срещу Google. Това обяви американската телевизия CNBC, като се позовава на източници, близки до разследването.

Google също навлиза в банковия сектор

Facebook пуска услуга за онлайн плащания

Проверката беше огласена официално през септември т.г. Първоначално тя се фокусира върху бизнеса с онлайн реклами на Google и как компанията използва данните на потребителите.

Наскоро обаче главният прокурор на Тексас Кен Пакстън е заявил подкрепата си за разширяване на проверката. Това е от значение, защото имено Пакстън ръководи цялото разследване. А проверяващите искат да разгледат и действията на Google в бизнеса на компанията с мобилната платформа Android и популярната ѝ онлайн търсачка.

Facebook подготвя големи промени за криптовалутата си

Google сменя имената на версиите на Android и бранда

Източниците на CNBC твърдят, че решението е въпрос на време и скоро към компанията ще бъдат пратени още искания за информация по новите проверки. Официално говорителят на Пакстън припомня първоначалното изявление на главния прокурор. Той казва, че проверката е концентрирана върху онлайн рекламите, но в зависимост от откритите факти, разследването може да продължи и в други посоки.

Самата компания не е коментирала информацията. След първоначалното обявяване на проверката тя обяви, че ще съдейства на институциите.

Това обаче не винаги върви гладко. Компанията вече е поискала ограничаване на някои конфеденциални факти, защото се притеснява, че външни консултанти, които помагат в проверката, може да използват данните и да ги споделят с конкуренти.

Проверката е една от няколко срещу ИТ гигантите в САЩ. Технологичните компании са сред малките теми, по които има единство сред политиците в САЩ от двете страни на Конгреса. Продължават и дискусиите дали не е по-добре ИТ гигантите да бъдат разделени на по-малки компании, за да нямат толкова голямо влияние.

Хората нямат доверие на Facebook за криптовалутата

Какво ще кажете, ако ви предложат 1 млрд. долара?

Следете ни навсякъде и по всяко време с мобилното приложение на Vesti.bg. Можете да го изтеглите от Google Play и AppStore.

За още актуални новини от Vesti.bg последвайте страницата ни в Instagram

Абонирайте се и прочетете първи „Непубликувано“ и обзор на деня за 2 мин. Безплатно е 🙂 @ АБОНИРАЙ СЕ Редактор: Мартин Дешев Google Android онлайн реклами софтуер САЩ

Тази публикация е част от ежедневния преглед на печата на правна тематика

Коментирайте

avatar