От 295 проверени къщи за гости, изградени с еврофинансиране, само 15 се оказаха на недобросъвестни собственици и се използват за лични нужди, а не за бизнес. Това съобщи земеделският министър Десислава Танева след края на проверката, осъществена от държавен фонд „Земеделие“ и цитирана от пресцентъра си..

До нея се стигна след като се разбра, че такъв е случаят на зам.-министъра на икономиката Александър Манолев, който беше принуден да подаде оставка. Прокуратурата предяви обвинения на Манолев за накърняване на финансовите интереси на ЕС и започна проверка на всички къщи за гости с еврофинансиране, но там проверката все още не е приключила. Танева уточни, че проверката на фонд „Земеделие“ е дали къщите се използват по предназначение, а държавното обвинение проверява дали е спазено законодателството.

Фонд „Земеделие“, който е отговорен за изразходването на европейските субсидии, е проверил общо 295 къщи за гости – 288 в период за наблюдение, тоест пет години след получаването на парите, и седем, за които този срок вече е приключил, но за тях са постъпили сигнали от медии.

Общата субсидия за всички 288 къщи за гости възлиза на 81 млн. лв., а 15-те нарушители са взели общо 4.5 млн. лв., които сега ще трябва да върнат.

Не функционират по предназначение 2 къщи в област Благоевград, 4 в област София, 2 – в Пазарджишко и по 1 във Варненско, Ловешко, Пловдивско, Видинско, Разградско, Шуменско и Добричко.

Други 74 къщи за гости са с отклонения в различна степен от заявения бизнес план. Проектите са получили субсидия от общо 18 млн. лв. и ще бъдат санкционирани с между 5 и 15% от получената сума.

Изпълнителният директор на фонда Живко Живков съобщи, че двама експерти са се оказали свързани с две къщи за гости. Едната от служителките няма пряк достъп до одобряване на проекти, а за другата също не е установена директна свързаност. От двете служителки са снети обяснения и предстои дисциплинарен съвет да реши ще има бъдат ли наложени наказания и какви.

„Няма срок, в който трябва да бъдат върнати парите за къщите за гости, при които са установени нередности. Това е така защото това е отворен процес. След издаването на решение за финансовата корекция от страна на ДФ „Земеделие“, бенефициентът, който е получил това подпомагане, има право на обжалване, обясни Живков.

Тази публикация е част от ежедневния преглед на печата на правна тематика

Коментирайте

avatar