Откриха кацналия у нас малък двуместен самолет, който е преминал нерегламентирано през въздушното пространство на няколко страни, а пилотът се издирва. Самолетът е бил изоставен на старо летище близо до село Буховци.

От Апелативна прокуратура-Варна съобщиха за news.bg, че в самолета не са открити следи от пилота, нито от пътник. Разследването продължава. От МВР отказаха да коментират случая.

От Окръжна прокуратура-Търговище информират, че работят по изясняване на детайли по случая. Образувано е досъдебно производство. Престъплението се наказва до 10 години затвор.

По-рано вътрешният министър Бойко Рашков каза на пресконференция, че от МВР са били разпоредени проверки на всички летища и места, на които може да кацне малък апарат. Той посочи, че самолетът е излетял от Литва, минал е през Полша и Унгария и е кацнал в България късно снощи, между Търговище и Шумен. По думите му целта и самоличността на извършителя на нарушението все още са въпрос на разследване. Той отбеляза, че самолетът е 60-годишен, но щом още лети, е имал летателна годност.

Изявление по случая даде и министърът на отбраната Драгомир Заков. Цитиран от БНТ, той заяви, че самолетът е прелетял през въздушното пространство на Словакия, Унгария, Румъния, за малко е бил в Сърбия и след това е навлязъл в българското небе, като веднага е бил засечен от изтребители.

„В нито един момент самолетът не беше заплаха за цивилна или военна инфраструктура в България. Летеше на ниска височина с доста ниска скорост, тоест, труден за прихващане от изтребители по този начин, но беше следен през цялото време. Локализиран е къде е кацнал на територията на страната и в момента МВР извършва съответните действия за установяване на причините“, увери той.

Тази публикация е част от ежедневния преглед на печата на правна тематика

1
Коментирайте

avatar
нови хронологично най-добре оценени
yumona
yumona
11 юни 2022 8:21
Гост

Great Post! Thank you for visiting here. https://innoutsecretmenu.online/