Укринският съд реши арестът на пилота и бивш депутат Надежда Савченко да бъде удължен до 30 октомври, предаде ТАСС.

Това е съобщил нейният адвокат. Той ще обжалва решението.

Арестът вече бе удължаван.

Срещу Савченко и съучастника й Владимир Рубан се води наказателно дело за подготвяне на терористичен акт и държавен преврат в страната.

Прокуратурата обяви в началото на август, че ще поиска максималното наказание, предвидено от закона.

По данни на следствието, те са подготвяли атаки срещу сгради в правителствения квартал с цел да бъде избито държавното ръководство, след което да бъде превзет парламентът.

На 22 март украинската Върховна рада даде съгласие депутатката Надежда Савченко да бъде подведена под съдебна отговорност въз основа на събраните данни. На 23 март съдът постанови мярка за неотклонение „задържане под стража“ за 59 денонощия – до 20 май. Впоследствие арестът беше продължен до 13 юли.

Припомняме, през месец май 2016 г. тя беше посрещната в Украйна като героиня след освобождаването й от руски затвор, където прекара близо две години. През лятото на 2014 г. Савченко беше отвлечена в Източна Украйна и отведена в Русия, където й бяха повдигнати обвинения за смъртта на двамата руски журналисти. Много от обстоятелствата около престоя й в Русия и последвалото освобождаване останаха неясни. Впоследствие се появиха подозрения, че цената на освобождаването й е да бъде „троянски кон“ на Владимир Путин в родината си.

Тази публикация е част от ежедневния преглед на печата на правна тематика

Коментирайте

avatar