Областният съд в руския град Псков осъди журналистката Светлана Прокопиева да плати глоба от половин милион рубли или 7 хиляди долара по обвинение в оправдаване на тероризма.

Прокуратурата пледираше за ефективна присъда от 6 години и 4-годишна забрана за Прокопиева да упражнява професията си.

Повод за наказателното преследване срещу Светлана Прокопиева стана неин коментар, в който разглежда атентата в Архангелск през 2018г. като резултат от репресиите на службите. Тогава 17-годишният анархист Михаил Жлобицкий се самоуби, като взриви бомба в местното управление на Федералната служба за сигурност.

Още на етапа на досъдебното производство в интервю за БНР г-жа Прокопиева обясни защо е написала коментара си.

„Като журналист реших, че съм длъжна да се опитам да разбира защо се случи подобно нещо. Какво е могло да накара 17-годишен младеж да взриви бомба и да се самоубие по толкова опасен за обществото начин, да извърши този терористичен акт?“.

Светлана Прокопиева заяви, че ще обжалва съдебното решение. Председателят на Съюза на журналистите в Русия Владимир Соловьов беше категоричен, че журналистката трябва да бъде оправдана, защото:

Всъщност решението на съда е удар по свободата на словото и свободата на разпространение на информация, както и по имиджа на нашата страна. Защото, разбира се, много международни правозащитни журналистически организации ще обърнат внимание на тази присъда. Възможно е даже това да стане повод за някакви санкции срещу нашата страна.

Говорителят на върховния представител на Евросъюза по външната политика и сигурността Петер Стано призова руските власти да спазват международните си ангажименти в областта на защитата на свободата на медиите.

Тази публикация е част от ежедневния преглед на печата на правна тематика

Коментирайте

avatar