Руският Конституционен съд одобри исканата от президента Владимир Путин реформа, която ще му даде възможност да управлява още два мандата след 2024г.

Съдът съобщи на сайта си своето становище, че готвената реформа спазва конституцията и че е изпратил решението си на Кремъл.

Предстои текстът да бъде приет с всенародно гласуване на 22 април (случайно или не, но това е рожденият ден на Владимир Улянов – Ленин, датата на скоропостижното гласуване може да бъде отложена заради епидемията от коронавирус). Все пак въпреки тревогите заради епидемията според Кремъл тази дата засега се запазва.

Владимир Путин подписа в събота проекта за обширна конституционна реформа. Включена в нея добавка няколко дни преди това, която остро се критикува от опозицията, може да позволи на руския президент да остане на власт до 2036 г.

Въпросното изменение позволява да не се вземат предвид досегашните мандати на Владимир Путин. Руският закон забранява на президента да управлява за повече от два последователни мандата, отбелязва АФП.

В същото време руски юристи, учени, журналисти и писатели отправиха обръщение до депутати, политици, общественици и съдии в Конституционния съд за недопустимостта на готвените промени в Конституцията на Руската федерация. На сайта на радио „Ехото на Москва“ се виждат имената на 429 души, присъединили се досега към подписката, която е озаглавена „Да не допуснем конституционна криза и антиконституционен преврат“.

Авторите смятат, че е „незаконно, политически и етично неприемливо“ да се зануляват досегашните президентски мандати на действащия държавен глава Владимир Путин и неговия предшественик Дмитрий Медведев. Те обръщат внимание на факта, че решение на Конституционния съд от 5 ноември 1998 г. определя за недопустима манипулацията с изчисляването на президентските мандати.

Това се случва на фона на разрастващата се епидемия от коронавирус. Русия спира влизането на чужденци на своя територия от 18 март до 1 май, затваря държавните училища и ограничава масовите събирания в Москва в опит да овладее разпространението на новия коронавирус.
Изключения ще се правят за дипломати, международни шофьори, екипажи на въздушни, морски и речни съдове, служители на международни влакове и лица с визи, издадени във връзка с кончината на близък родственик, постоянно пребиваващи на територията на Русия и транзитно преминаващи през летища лица.
Кметът на москва Сергей Собянин забрани всички събирания на открито и ограничи събиранията на закрито до 50 души до 10 април. Освен това се затварят всички държавни столични училища от 21 март до 12 април.
Москва също така разшири мярката за 14-дневна карантина, която вече обхваща пристигащите от САЩ, Великобритания, ЕС, Украйна и Беларус. Досега тази мярка важеше само за идващи от най-засегнатите азиатски и европейски страни.
Днес в Русия бяха потвърдени 30 нови случая на заразяване с новия коронавирус, с което общият им брой става 93. Смъртни случаи няма.

Тази публикация е част от ежедневния преглед на печата на правна тематика

Коментирайте

avatar