Руските власти блокираха през уикенда информационен сайт заради репортаж за графити с обиди към президента Владимир Путин, предаде Ройтерс.

Агенцията се позовава на главния редактор на сайта Олга Прохорова. Става дума за информационния сайт 76.Ru. Блокирането на сайта е по силата на новото руско законодателство, което забранява да бъдат обиждани в интернет представители на руските власти. Критиците на Кремъл твърдят, че новоприетото законодателство е форма на директна държавна цензура, а според авторите му то е необходимо за запазването на „здравословен“ обществен дебат в интернет пространството.

Информационният сайт, базиран в Ярославъл, бе блокиран от държавния медиен регулатор Роскомнадзор, заяви Прохорова. По думите на главния редактор Роскомнадзор обяснил на сайта, че той е бил блокиран, тъй като в репортажа за графитите с обиди към Путин, изрисувани на сградата на местен полицейски участък, се съдържа информация, която попада под ударите на новото законодателство, забраняващо обиди срещу властите.

След като информационният сайт изтрил снимката на графитите от репортажа си и изпратил снимка за това на Роскомнадзор, сайтът бил разблокиран, разказва Прохорова. Роскомнадзор не откликна на молбата на Ройтерс за коментар по случая.

Тази публикация е част от ежедневния преглед на печата на правна тематика

Коментирайте

avatar