В Литва започнаха спорове за свободата на изразяване, руската пропаганда и Холокоста. И всичко това заради една детска игра, пише „Политико“.

Става въпрос за произведена от московска фирма игра, наречена „Вежливи хора“. С нея децата могат да оцветят и да подредят фигурки на войници и на котка и да разиграят своя собствена окупация. На пръв поглед безобидното име е препратка към т.нар. вежливи хора – руските специални сили без отличителни знаци, които поеха контрола над Крим през 2014 г.

Литовците не са особено доволни от играчката, а правителството каза, че присъствието й в магазините е акт на агресия.

Отговорът на управляващите бе да поискат промени в законите за потребителите, така че да забранят продажбата на дребно на стоки, които „изопачават литовската история“. В средата на юни се очаква дебат в парламента за планираните промени, но вече започна разпалена дискусия за това как Литва се отнася към историята си – следвоенната съветска окупация, която завърши с независимостта през 1991 г., ролята на литовците в Холокоста по време на германската окупация през Втората световна война.

„Русия от дълго време използва „мека сила“, за да се прицели в умовете на хората, и в този случай играчките са средствата за оформяне на гледната точка на хората“, коментира Раса Юкнявичене, литовски депутат и член на комисията за национална сигурност и отбрана, която подкрепя използването на законодателство за справяне в подобни случаи.

Голямото опасение сред литовската еврейска общност е, че промененият закон може да засегне книги, които са смятани за неблагоприятни за националните възгледи.

През 1939 г. в града е имало около 80 000 евреи (около 208 000 евреи в цялата страна) според историка Ефраим Зуроф. В края на войната е имало едва 8000 евреи, останали в цяла Литва. Това влиза в сблъсък с твърдението, че литовското участие в Холокоста е било ограничено до шепа „деградирали“.

Властите в Полша също се опитват да използват законодателство, за да блокират всяко твърдение, което хвърля вина върху поляците.

Правителството в Литва твърди, че няма нищо обезпокоително в планираните промени. „Не обсъждаме въпроси като Холокоста“, настоя министърът на икономиката Виргиниюс Синкявичус, като добави, че свободата на изразяване няма да бъде нарушена по никакъв начин. Министърът посочи, че е изслушал опасенията на евреите и ще изтрие всяка част от законодателството, която може да навреди на интересите им.

Според министерството на икономиката парламентарната комисия по национална сигурност и отбрана и министерството на отбраната трябва да пренапишат правилата по по-ясен начин и да премахнат всяка потенциална цензура. В парламента обаче депутатите казват, че според тях министерството на икономиката трябва да внесе яснота в закона.

Критици са на мнение, че неясната формулировка на законодателството не е случайна, и напомня съветските времена, когато законите са се прилагали по начина, който е най-удобен за властите.

Тази публикация е част от ежедневния преглед на печата на правна тематика

Коментирайте

avatar