Говорителят на главния прокурор Румяна Арнаудова призова законодателя да обмисли дали да не предостави възможност на наблюдаващия прокурор да изразява становище, когато подсъдим или неговият адвокат поискат от съда дело за тежко престъпление да се гледа по съкратената процедура, което задължително осигурява на извършителя по-леко наказание.

„В настоящия случай прокурорът, когато се поиска от подсъдимо лице и неговия защитник провеждане на съкратено съдебно следствие, той няма думата. Не може да каже да не се проведе по този начин съдебното следствие, което, така беше представено от законодателите – комплимент, така грубо казано към работата на прокурора. Но факт е, че колкото по-качествено и по-бързо ние изпълним задълженията си по закон и съберем по-безспорни доказателства, толкова повече облекчаваме правното положение на осъденото лице“, каза говорителят на главния прокурор.

Румяна Арнаудова отказа да коментира предложението за отпадане на съкратеното производство при убийство или изнасилване на жени или деца, както предлагат от ВМРО, с аргумента, че прокуратурата не коментира политически изявления.

Тази публикация е част от ежедневния преглед на печата на правна тематика

Коментирайте

avatar