Нов вид, измама – румънци мамят пенсионери с обещания за скъпи подаръци, а после ги обират. Новата схема е засечена в Пловдив, където вече са разкрити два такива случая. Извършителите се заловени, но от прокуратурата предупреждават възрастните хора да не се доверяват на непознати и в никакъв случай да не ги допускат в дома си, особено, когато са сами.

Преди дни румънец спрял колата си и попитал 83-годишен пловдивчанин за пътя до София. В знак на благодарност му подарил уж позлатени домакински съдове. Възрастният мъж ги приел, а румънецът предложил да занесе тежкия кашон до дома му, където помолил за пари за хотел. Старецът изкарал от шкафа плик с 5500 лв, а гостът ги издърпал от ръцете му.

„Възрастният човек е започнал да го моли да му остави пари за храна, като вследствие на молбите румънецът е оставил 1200 лв, а остатък от 4300 лв е прибрал в себе си като е казал на дядото, че заради парите ще му подари още неща, слезли са отново до автомобила на извършители и му е дал възглавници и юргани“, каза Петър Петров – районен прокурор на Пловдив.

От същата група измамници е пострадала и 62-годишна пловдивчанка. На 7 март млад румънец я заговорил на улицата на развален български. Казал ѝ, че за деня на жената ще ѝ подари тенджери и тигани. Откарал я до дома й, където поискал пари за транспорт. Видял къде държи спестяванията си.

„Румънският гражданин ѝ предложил да ѝ направи още един подарък, а именно куфарче, в което да съхранява тези пари, извадил такова и дори ѝ помогнал самата сума да я приберат в куфарчето и да я подредят“, каза Мирослав Спасов – наблюдаващ прокурор.

След това помолил за чаша вода, а в това време откраднал над 8000 лв. И в двата случая парите са върнати на пострадалите. Измамниците са задържани, но от прокуратурата предупреждават хората да бъдат бдителни, тъй като схемата тепърва добива популярност в България.

Репортер: Нели Ангелова

Тази публикация е част от ежедневния преглед на печата на правна тематика

Коментирайте

avatar