Прокурорската секция на Висшия съвет на магистратурата отхвърли искането на румънския министър на правосъдието Тудорел Тоадер за отстраняване от длъжност на главния прокурор на Националната дирекция за борба с корупцията /НДБК/ Лаура Кодруца Кьовеши, съобщават Аджерпрес и Медиафакс.

Заседанието на Висшия съвет на магистратурата продължи два часа и половина и беше белязано от размяна на остри реплики между Тоадер от една страна и Кьовеши и главния прокурор на Румъния Аугустин Лазар от друга страна, отбелязва информационният сайт Зиаре.

Становището на Висшия съвет на магистратурата, което беше гласувано с 6 на 1 гласа, има консултативен характер, а окончателното решение ще бъде взето от президента Клаус Йоханис.

Миналата седмица правосъдният министър Тудорел Тоадер представи доклад, въз основа на който поиска отстраняването от длъжност на Лаура Кодруца Кьовеши, обвинявайки я в нарушаване на конституцията, авторитарно отношение, оказване на натиск в делата и дискредитиране на Румъния пред чужди медии.

В защитата си днес главният прокурор на антикорупционната агенция заяви, че мотивите на министъра са неоснователни и недоказани. Тя изтъкна, че НДБК никога не е фалшифицирала доказателства, каквито твърдения се появиха в медиите.

„Бях упрекната, че искам да постигна присъди на всяка цена. Не знам за какво желание става дума. Разследването на лица, които заемат държавни постове, не е желание, а законно правомощие. Това е правомощието, което имам“, посочи Кьовеши в отговор на едно от обвиненията на правосъдния министър.

Тя отбеляза също така, че няма нито една присъда от Европейския съд за правата на човека по дела на НДБК от 2013 г. досега – периода, в който оглавява агенцията.

Кьовеши посочи също, че НДБК е имала бюджет от 27 милиона евро през 2016 г., като заплатите са били в размер на 85 процента от този бюджет, а 2,7 милиона евро са били отпуснати за разследвания.

„Поставихме обезпечителен запор върху 667 милиона евро, имаме решения за конфискация по нашите дела на 226 милиона евро. Работили сме на печалба с 200 милиона евро“, отбеляза още главният прокурор на НДБК.

Кьовеши отбеляза също, че антикорупционната агенция е подобрила имиджа на Румъния.

Предстои становището на Висшия съвет на магистратурата да бъде изпратено на президента Клаус Йоханис.

Тази публикация е част от ежедневния преглед на печата на правна тематика

Коментирайте

avatar