Бившият председател на румънския парламент Валериу Згоня беше осъден на 3 години лишаване от свобода за търговия с влияние, съобщи електронното издание „Романия инсайдер“. Присъдата, която е произнесена от съд в Букурещ, не е окончателна и може да бъде обжалвана пред Апелативен съд. Съдиите решиха също да замразят активи на Згоня на обща стойност около 13 000 eвро. По време на съдебното заседание Згоня заяви, че е невинен. Той беше шеф на Камарата на депутатите в периода между юли 2012 г. и юни 2016 г.

Социалистът Згоня бе обвинен в търговия с влияние през януари 2018 г. Прокурорите от Националната агенция за борба с корупцията твърдят, че докато е бил председател на Камарата на депутатите и зам. председател на Социалдемократическата партия, Згоня съдействал за назначаването на висш държавен пост на роднина на бившия управител на областта Бузъу Даниел Добрика. Бизнесменът се отблагодарил, като платил туристически пътувания на Згоня и покрил разходи за строежа на вилата му в окръг Ковасна, Трансилвания. Тези услуги прокурорите оценяват на около 13 000 евро и затова са запорирани активи на тази стойност.

Валиру Згоня беше изгонен от Социалдемократическата партия през април 2016 г., след като си позволи да влезе в сблъсък с тогавашния лидер Ливиу Драгня.

Тази публикация е част от ежедневния преглед на печата на правна тематика

Коментирайте

avatar