Гълъбово бе обградено вчера от жандармерия заради инцидент в ромската махала на града. Той е станал в неделя вечерта след шумно ромско събиране до късно през нощта. След много сигнали и оплаквания още в ранния следобед на мястото е пристигнал полицейски патрул. Полицаите заварили пияна компания, а звуците идвали от подвижна тонколона. Униформените опитали да конфискуват музикалната уредба, но купонджиите ги нападнали и са потрошили патрулния автомобил. Има ранени полицаи. При последвало полицейско разпореждане за спиране на музиката и представяне на документи за самоличност събралите се не само отказали съдействие, но и започнали да се държат агресивно и арогантно, хвърляли камъни и тухли. „Ситуацията ескалира, отвсякъде започнаха да излизат, събраха се над 100 души, които не бяха изплашени, по-скоро действаха агресивно спрямо нас“, разказа един от пострадалите полицаи. Той опроверга твърдението на роми, че униформените са били жени и деца. От махалата признават, че имало музика, но тя не била силна.
Старши комисар Георги Хаджиев от полицията в Стара Загора разказа, че първоначално групата роми била от 8 човека, но изведнъж са се появили стотина души, които нападнали полицаите със сатъри, брадви и кирки. „При такава ситуация няма какво друго да се направи, освен да се използва физическа сила“, коментира още той.
След спора между купонджиите и полицията в махалата голяма група роми се насочила към районното управление и го обградила. Те били въоръжени с брадви и мотики. За да потуши напрежението, на помощ били извикани части на жандармерията от Пловдив. Униформените завардили всички входове и изходи на Гълъбово.
Установени и задържани са инициаторите – петима местни жители, като трима от тях са осъждани. По случая е образувано досъдебно производство за извършено престъпление.
По-късно вчера вицепремиерът и военен министър Красимир Каракачанов обяви, че напрежението в Гълъбово е овладяно. По думите му през последната година и половина полицията често е овладявала подобни събития превантивно. „Медиаторите на тази общност, местните барони, получават минимални пари и средства от бюджета, но не вършат никаква работа“, констатира Каракачанов. Той поясни, че малцинства в България няма и правата на всички граждани са равни пред закона.

Тази публикация е част от ежедневния преглед на печата на правна тематика

Коментирайте

avatar