От предизборния щаб на кандидатa за кмет на Шумен Венцислав Венков подадоха сигнал до районната прокуратура за купуване на гласове в кв. „Бялата пръст“. В него се твърди, че Иван Станчев-Шекера е агитирал от ранни зори за опонента на Венков. Шекера е заподозрян, че е обикалял по къщите в ромския квартал и извозвал избиратели до урните с личния си автомобил „Мерцедес“ S клaса. „Ромските лидери в действие. Добре работели с някой „Любо“ ? Вождът им ги съпровожда до секцията и обратно. Осигурен е безплатен транспорт с луксозна лимузина“, написа в мрежата председателят на БСП в Шумен Веселин Пенчев.
Жители на ромския квартал кв.“Рудничар“ в Перник масово използват телефони, за да заснемат начина, по който са гласували. Пернишките социалисти сигнализираха ОИК за множество нарушения в първите часове на изборния ден. БСП алармира, че кандидатите за кмет на гр. Батановци, на кв. „Изток“ и досегашият управник на с. Витановци агитират гласоподаватели пред изборна секция. От партията са подали и две жалби до Районната прокуратура за купуване на гласове в кв. „Бела вода“ и в района на 6 СУ и 12 ОУ от лица, придвижващи се с джипове.

Ексдепутатът от ДПС и бивш кмет на Гърмен Ахмед Башев беше задържан в събота към 23 часа в къщата на негов роднина в Рибново по подозрение за купуване на гласове в полза на един от кандидатите за балотаж в общината. Главният прокурор Сотир Цацаров потвърди новината, а в социалните мрежи арестуваният се оплака, че е задържан от „ДПС в лицето на държавата“ с цел „спечелване на изборите за кмет на община Гърмен“.

Районната прокуратура в Горна Оряховица повдигна обвинение на трима мъже за търговия с гласове за местните избори. Те са в ареста за 72 часа. Днес държавното обвинение ще реши дали да поиска постоянното им задържане. Мъже от селата Петко Каравелово, Драганово и Първомайци са обвиняеми, че от 17 до 27 октомври на територията на Горна Оряховица са организирали предлагането на пари на избиратели, за да ги склонят да гласуват в полза на определен кандидат за кмет на общината. Според близки до разследването предлаганите суми варирали от 30 до 100 лева за глас, а парите щели да бъдат платени срещу снимана с телефон бюлетина. Ако обвиняемите бъдат признати за виновни, ги грози от 1 до 7 години лишаване от свобода и глоба от 10 000 до 25 000 лева.

Тази публикация е част от ежедневния преглед на печата на правна тематика

Коментирайте

avatar