Съд определи френската държава за отговорна в казус с вродени дефекти у новородени, свързани с лекарство против епилепсия, произведено от френския фармацевтичен гигант Sanofi, съобщава „Франс прес“.

Френският съд постанови държавата да обезщети три семейства, които са подали жалби, след като бременни жени са взели лекарството и са родили децата с вродени малформации, аутизъм или трудности в обучението.

Съдът определи, че Sanofi и лекарите, които са предписали лекарството Депакин, също са отговорни за скандала, който остави между 15 000 и 30 000 засегнати деца, установиха проучвания.

Държавата е осъдена да обезщети трите семейства с 20 000 до 290 000 евро, в зависимост от датата на раждане на петте деца, които вече са на възраст между 11 и 35 години.

„Държавата е пренебрегнала задълженията си за мониторинг на лекарствата“, се казва в решението на съда.

„Приветствам присъдата срещу държавата, която очаквахме“, каза Марин Мартин, президент на асоциацията APESAC, която представлява 7000 семейства на жертви.

„Но съм ядосана, защото 80 процента от децата, родени преди 2004 г., са изключени от обезщетението“, каза тя и добави, че аутизмът означава, че децата са инвалиди за цял живот.

Депакин е търговската марка на Sanofi за натриев валпроат, който се използва по целия свят от 1960-те години. Освен за епилепсия, лекарството се използва и за лечение на мигрена и биполярно разстройство.

По време на съдебно заседание миналата сряда вещото лице на съда заяви, че държавата е знаела за рисковете, свързани с малформации от използването на Депакин, като се започне от 1983 г., и за уврежданията в способностите за учене и аутизъм от 2004 г.

В казус на дете, родено през 1985 г., съдът се е вслушал в експерта и е постановил, че рисковете от физически дефекти са били известни и трябва да са стреснали властите, но че тогава рисковете от аутизъм не са били ясни.

В резултат трите семейства обжалват решението на съда, заяви адвокатът на семействата Шарл Жозеф-Один пред АФП.

Sanofi са изправени пред отделни обвинения за измама при утежнени обстоятелства и непреднамерено причиняване на вреда, въпреки че според френската правна система обвиненията не означават автоматично, че казусът ще стигне до съдебна зала, тъй като прокурорите биха могли да решат да не внасят обвинителен акт в съда.

Компанията отрече каквито и да е неправомерни действия, като заяви, че е предупредила здравните власти за рисковете от лекарството в началото на 1980-те години.

Тази публикация е част от ежедневния преглед на печата на правна тематика

Коментирайте

avatar