Договорите за поддържане на оградата по границата бяха изключени от обхвата на Закона за обществените поръчки. Това приеха на първо четене депутатите днес, въпреки предупрежденията на опозицията, че промените целят единствено комфорта на Министерски съвет. След дълга дискусия по темата, мнозинството прокара текста, който цели всички дейности по поддръжка на граничната ограда да не минават през обществена поръчка, а да лежат на отговорността на областите управители. Именно за това предупредиха депутатите от БСП – че има опасност областните управители да бъдат „бушони“, ако се появят проблеми със съоръжението.
Най-пламенен защитник на промените бе вицепремиерът Валери Симеонов. Според него всичко се прави с цел да не се бавят ремонтите, за да не позволим на бежанците да влизат незаконно в страната. По думите му редактирането на закона само поправя предишни пропуски на управляващите. Досега се губело много време за обжалване, а „оградата е съоръжение, което има собствен живот и непрекъснато е подложено на климатични и атмосферни влияния“. Имаме няколко места, на които има паднали вековни дървета и са повредили оградата. Да правим обществена поръчка за това просто е безумие. Апелирам да проявите разум и патриотизъм, обясни Симеонов.
Левицата не е против това българската граница да се защитава. Но тя може да бъде защитена само в обхвата на българските закони, заяви от трибуната Крум Зарков. Той предупреди, че с промените се цели освобождаването от отговорност на Министерски съвет за почти всичко, което се случва със съоръжението. При скандал вината би се стоварила върху областните управители, допълни социалистът. В по-генерален смисъл Законът за обществените поръчки започва все повече да прилича на швейцарско сирене, допълни той.
Зарков обясни подробно, че и при досегашния вариант на закона има всички възможности да се правят спешни ремонти и други действия по поддръжката, без да се минава през обществена поръчка. В същото време процедурите по обществените поръчки са направени не за да пречат на управляващите, а за да гарантират прозрачност на гражданите. Затова от тях има смисъл, обясни още зам.-председателят на ПГ „БСП за България“.

Тази публикация е част от ежедневния преглед на печата на правна тематика

Коментирайте

avatar