Американската Федерална комисия по търговия (FTC) заведе ново дело срещу Facebook, съобщава The Verge. Това се случва след като преди няколко месеца съдът отхвърли предишния иск заради недостатъчно доказателства.

Тогава съдът даде срок на FTC до 19-ти август т.г. да внесе делото отново, но с повече аргументи. Комисията направи точно това в последния ден.

В обновеното обвинение, FTC казва, че „Facebook днес има и поддържа от 2011 г. насам, доминиращ дял от релевантния за САЩ пазар на персонални услуги за социални мрежи“. Като аргумент са дадени статистики, че потребителите на социални мрежи прекарват най-много време и са най-голям брой в платформата на Facebook.

Според FTC индивидуалните и общи статистики са „значително доказателство, че Facebook има устойчива монополна власт в социалните мрежи“. Източници на FTC казват, че Комисията е гласувала да заведе делото с 3 на 2 гласа, като решаващ е бил гласът на председателя Лина Кан. Facebook имаше петиция Кан да не участва заради предишните си критики към индустрията, но Комисията коментира, че е направен преглед на петицията и тя е отхвърлена, тъй като делото ще се гледа от федерален съдия.

Новото обвинение е с 27 страници по-дълго и достига 80 стр. То запазва първоначалните твърдения, но ги разширява с повече аргументи, които според FTC са по-ясни доказателства. Оставени са и предишните обвинения, че Facebook е придобивала Instagram и WhatsApp с цел да затвърди монопола си и да елиминира конкуренти.

Добавен е повече контекст за другите компании като Snapchat, TikTok, YouTube и т.н. Целта е да се покаже по-ясно на съда, че Facebook държи по-голямата част от пазара на социални мрежи и кои компании си поделят по-малката, тъй като в предишното обвниение това липсваше и беше сред аргументите съдът да го върне.

Facebook има срок до 4-ти октомври т.г. да изпрати своя отговор на обвиненията. Компанията вече определи твърденията като „безпочвени“ и допълни, че „нямаше валиден аргумент, че Facebook е монополист и тва не се е променило“. След като съдът получи отговора на компанията, ще прецени дали да даде ход на делото или да го прекрати.

Тази публикация е част от ежедневния преглед на печата на правна тематика

Коментирайте

avatar