„Аз изобщо не съм съгласен да плащам за думите на Гешев. Няма морално основание гражданите да плащат гафовете на Гешев“.

Така вътрешният министър Бойко Рашков коментира в предаването „Денят с Веселин Дремджиев“ решението на Европейския съд по правата на човека в Страсбург, с което България бе осъдена да плати 20 хил. евро обезщетение на Евгения и Николай Баневи. В него се посочва, че с изказванията си Гешев е нарушил презумпцията за невиновност.

Според Рашков това поведение на главния прокурор би следвало да се разгледа от Висшия съдебен съвет. При сегашното мнозинство, формирано около самия Гешев, това е изглежда невъзможно.

Не виждам смисъл от щаб

МВР-шефът каза още, че не вижда смисъл да се сформира щаб между МВР, прокуратурата и ДАНС за предстоящите парламентарни и президентски избори. Това бе предложено от Гешев ден по-рано. Подобни звена за обмяна на информация се сформират при всеки избори у нас. Досега не се е чуло те да са особено ефективни, нито пък благодарение на това съдействие да са наказани кой знае колко строго купувачи на гласове.

„Не виждам смисъл от щаб. И без него успяхаме да сведем криминалния вот до приемлив минимум“, заяви Рашков по повод действията на МВР преди предишния вот.

Чета го негативно

Министърът, който от няколко седмици е на прицела на ДПС с обвинения, че полицията нарушава правата на симпатизантите им, съставяйки им предупредителни протоколи, обясни, че МВР ще се опита да работи както преди предишните избори. Той коментира и темата с връщането на Делян Пеевски в депутатските листи на движението. Рашков подчерта, че разчита това действие негативно, защото името на Пеевски е фигурирало на две места в последно време – сред санкционираните за корупция по глобалния закон „Магнитски“, а сега и в списъка „Досиетата Пандора“ на международното журналистическо разследване.

„Нито един разумен човек не мисли, че това е безобидно. По такъв начин не се издига авторитетът на ДПС“, заяви Рашков.

Според последните разкрития на разследващия сайт Bird.bg Пеевски е бил свързан с три офшорки. Самият той твърди, че те никога не са имали дейност или осъществявали сделки. След публикуването на информацията той бе извикан в ДАНС.

В „Досиетата Пандора“ се появи и името на майка му – Ирена Кръстева.

Тази публикация е част от ежедневния преглед на печата на правна тематика

Коментирайте

avatar