Киберпрестъпленията у нас вече ще могат да се разследват със специални разузнавателни средства. Това предвиждат промени в Наказателния кодекс, внесени от вицепремиера по икономическата и демографската политика и министър на туризма Марияна Николова и Министерството на правосъдието и гласувани от правителството в сряда.

Проекрът включва предложения за увеличаване на повечето наказания, които се налагат за киберпрестъпления у нас, като причината е, че така се развързват ръцете на разследващите за

при разкриването им. В мотивите на вносителите се посочва, че през последното десетилетие компютърните престъпления в ЕС и у нас са се увеличили значително, и ежедневно ставаме свидетели на мащабни и разнородни кибератаки, нанасящи огромни щети на компании и интернет потребители. Посочва се и че, киберпрестъпността и употребата на Интернет пространството успешно и ефективно благоприятства и всяка една останала престъпна дейност на национално и транснационално ниво, която нанася огромни щети на бюджета.

„В тази връзка е особено важно за нормалното функциониране на държавата да бъде осигурена безпроблемна работа както на държавния апарат и обектите от стратегическо значение в различните структуроопределящи сектори, така и на частния сектор, а именно чрез по-добра наказателно правна защита срещу компютърните престъпления, при които не само неправомерно се достъпва дадена информационна система, но и данните в нея се увреждат или унищожават“, пише още в мотивите към закона.

Според данните на МВР за последните две години – 2018 и 2019 г.,

Увеличение на киберпрестъпленията отчитат и от Държавната агенция „Електронно управление“. По данни от статистиката, която се води от Екипа за нарушения в и от българското Интернет пространство, са регистрирани 2 851 сигнала, което е с 34% увеличение спрямо предходния период.

В същото време разкриваемостта на тези престъпления не е особено висока, тъй като и предвидените за тях наказания в НК досега са били под 5 години – тоест разследващите нямат право да използват основен инструментариум като СРС-та и трафични данни, които пък са основния начин за разкриеване на подобни деяния, посочват вносителите. Затова и се иска от парламента наказанията за киберпрестъпления да бъдат увеличени на над 5 години. Друга група изменения включва актуализиране на нормативната уредба за противодействие спрямо компютърно свързаните престъпления срещу интелектуалната и индустриалната собственост, както и детската сексуална онлайн експлоатация.

Тази публикация е част от ежедневния преглед на печата на правна тематика

Коментирайте

avatar