В одолази днес претърсваха яз. Дяково край Дупница. Издирването е част от разследването на изчезването на 43-годишният Янек Миланов,който е в неизвестност от 31 юли.

Янек Миланов е обявен за общодържавно издирване от 1 август, въпреки че ОД МВР съобщи това едва на 5 август. Миланов за последно е видян да се качва вечерта на 31 юли в джипа на бившият гард на братя Галеви Васил Капланов-Каплата. От тогава е в неизвестност, днес при претърсването тяло не е открито.

Днес братът на Янек – Марио Миланов отправи във видеообръщение молба главният прокурор да се намеси в разследването. Според него става дума за отвличане.

Изчезналият Янек Миланов живее във Франция, малко преди изчезването си се върнал в Дупница, за да прекара отпуската си. По неофициална информация от разследването джипът на Капланов е засечен да поема от Дупница към Самоков.

Според близките на Янек разследването закъснява. „В началото е имало един момент на изпуснати часове, в които е трябвало да се действа много по-ефективно и дори агресивно, могло е да се ползват кучета, могло е да се проведат много по-бързо и много по-ефективни разпити на свидетели и на човека, който последен е засечен от камерите да е с Янек“, коментира за NOVA Десислава Панайотова, близка на изчезналия мъж.

В последните месеци на няколко пъти някой е сплашвал Янек Миланов. Неизвестни лица посягали на жилището и автомобила му, изпращали му и снимки от гробища. Миланов уведомил за това журналисти от Дупница, но помолил да не пишат нищо, за да не се пречи на евентуално разследване. „Той ми писа, и изпрати снимки, както и видео от нанесени щети, както на жилището му и на автомобила му. Когато ме информира, че срещу него се извършва нападение, аз го послушах и не написах статия, и сега имам едно такова усещане, че може би живота му е бил в моите ръце, а аз не съм направила нищо, за което много съжалявам и се надявам всичко с него да е наред“, сподели местната журналистка Даниела Методиева.

„Макар полицията и разследващите да не обявяват нищо официално, има достатъчно данни, ясно е в града, че има записи от камери, които са заснели Янек в колата на Капланов. Има достатъчно очевидци, с които той е споделил тази история от преди изчезването си“, допълни Десислава Панайотова.

Тази публикация е част от ежедневния преглед на печата на правна тематика

Коментирайте

avatar