С лед разследването на NOVA за полицаи, които живеят в лукс на ръба на закона, тайната Viber група „Катаджиите“ прегряла от обиди и неетични квалификации срещу Мартин Георгиев и Тина Ивайлова, разказват в „Неделята на NOVA“. Следват наказания и уволнения, а също и реакции на дирекция „Вътрешна сигурност“ и МВР.

От NOVA разказаха за още близки и опасни връзки на Йордан Петков с други негови колеги. Показаха и новата покупка на полицая Цветомир Цолов – заведение в квартал „Сторгозия“, което по документи е закупено от съпругата му, но според хората в Плевен това е само на хартия.

Заради пропуските в документите, както и състоянието на фирмата, тече проверка на Дирекция „Вътрешна сигурност“. Стана ясно, че има финансови несъответствия при Цветомир Цолов и бизнеса на жена му.

Ето какво става ясно от продължението на разследването:

Два дни след разговора на екипа на NOVA с Цолов, плевенската прокуратура изненадващо, в лицето на зам.-окръжния прокурор Николай Пачевски, се произнася с постановление за отказ да образува наказателно производство по жалбата на Петър Стойков отпреди 7 месеца. В документа Стойков твърди, че катаджията Цветомир Цолов ще му отнеме заведението по незаконен начин. Прокурор Пачевски отказа коментар за мотивите на това постановление, както и защо самият жалбоподател не е разпитан от разследващия орган.

Оказа се, че освен двете заведения в Плевен и третото, което е закупено на търг, Цолов и съпругата му имали и още едно заведение, само че в София в „Студентски град“. През 2016 г. го купили в съдружие със съпругата на кмета на Пордим за над 100 хиляди лева. Тя отказва коментар.

Проверка на имотното състояние ще бъде извършена и на още един полицай – Петър Найденов, който също подготвя да отвори заведение в емблематичния за Плевен парк „Кайлъка“. По документи заведението отново е на името на съпругата му.

Петър Найденов попадна в полезрението на екипа на NOVA заради приятелството му с админа на тайната Viber група – Данчо Катаджията, за който разказват в предишни епизоди.

Групата, освен за шеги и закачки, служила и за бизнес. Имало ценоразпис, като срещу 500 лв. месечно хората са можели да се възползват от карта с камерите на територията на страната.

„Ние се уведомявахме сами и си помагахме, в което не виждам лошо. Във всеки един град си има такива групи“, каза пред NOVA Петър Найденов.

Едва ли обаче във всеки един град се снимат лични данни на хората и се публикуват в тайни групи, както се случва с екипа на NOVA.

Мартин Неделчев e полицаят, който снима личните карти на екипа. Той работи в Пътната полиция в Плевен. И срещу него има образувани проверки, не само заради екипа на NOVA. Кметът на село Къшин води няколко дела за неправомерно съставени актове срещу него от полицай Неделчев.

„Хора, облечени във власт и униформа, са решили, че могат да си правят своеволия на пътя – точно с мен няма как да стане. Аз не съм против системата на МВР, напротив, винаги съдействам. Нито съм против съда и униформата, но има хора, облечени във власт и униформа, които си мислят, че са вся и всьо и могат да си правят, каквото си искат с гражданите“, каза Пламен Петков.

Друг полицай от групата е Бойко Диков от отдел „Пътна полиция“ в Долни Дъбник. От няколко месеца е разследван от Дирекция „Вътрешна сигурност“ за злоупотреби с гориво.

Полицай Петър Кирков от Плевен е друг член на тайната група. От 23 години е в системата на МВР. Разследван е за злоупотреба с евросредства при отварянето на фитнес център в града. Има и дело за вземане на 20 евро подкуп от тираджия преди 3 години. Оттогава е понижен и работи в Кнежа. Сега е квартален инспектор в село Бреница. Полицаят е доста активен във Viber групата, в която е от времето, когато е бил катаджия.

Полицай Цветан Ганчев от Севлиево също е активен. Отново е „късметлия“ за номер на автомобила му – 2999. Отскоро прави лошо впечатление на своите колеги с агресивното си поведение.

Още един активен в групата, който редовно изнася данни за местоположението на мобилните камери, е криминалистът Людмил Здравков от Троян. Допреди година е бил катаджия. Тогава по невнимание удря патрулка в таксиметров автомобил, спрял на знак „Стоп“. Има акт за това, а за награда е повишен в Районното в Троян като оперативен работник.

Към настоящия момент се проверяват още пет Областни дирекции на МВР за участието им във въпросната група. „Катаджиите“ е закрита от няколко дни. Създадена е обаче друга в Telegram под кодовото име „Невидимите“.

Тази публикация е част от ежедневния преглед на печата на правна тематика

Коментирайте

avatar