С още два месеца се увеличава разследването срещу лидера на ДОСТ Лютви Местан за тежката катастрофа на 14 април край село Загорско, съобщиха във вторник от Окръжната прокуратура в Кърджали. Причината е, че вещите лица все още не са изготвили автотехническата експертиза, възложена от съда. Това е второто двумесечно удължаване на досъдебното производство, което трябваше да приключи на 14 юни.

Лютви Местан беше обвинен за причиняване на смърт по непредпазливост при нарушаване на правилата за движение по пътищата. Инцидентът стана на 14 април по обед в района на с. Загорско по главния път към ГКПП-Маказа. При включване в главния път автомобилът „Фолксваген“ на Местан се удря в друг автомобил, в който пътува семейство с две деца. При сблъсъка бебе на 6 месеца загина, ранени бяха 9-годишно дете и 28-годишната майка. Тогава близки на пострадалото семейство заявиха, че Местан не е оказал помощ, не е слязъл от колата си и половин час е стоял в нея, докато дойдат полицаите. Те изразиха и притеснение, че „всичко може да се потули“ и да бъдат „променени фактите“ заради положението на Местан.

Затова и главният прокурор Сотир Цацаров взе под специален надзор разследването. Той възложи на прокурори от ВКП да оказват засилена методическа помощ на Окръжната прокуратура в Кърджали.

Самият Лютви Местан твърди, че не е виновен за катастрофата и че не може да „поеме чужд грях за тази трагична смърт“. В момента Местан е на свобода, падна и първоначалната забрана да напуска страната, а миналия месец съдът му върна шофьорската книжка. .

Тази публикация е част от ежедневния преглед на печата на правна тематика

Коментирайте

avatar