Продължават разпитите на свидетели по делото срещу Йоан Матев, който е обвинен за убийството на 16-годишния Георги Игнатов в Борисовата градина през лятото на 2015 г., съобщи БНТ.

В залата се явиха петима свидетели, от които Ерик Стоянов и Аюджеб Дома са доведени принудително от съдебната охрана, тъй като в предни заседания не са се явили.

Заседанието се води от петчленен състав. Пред него Ерик Стоянов, който е един от свидетелите по делото заявява, че в килията му е бил Патрик Първев, който е направил самопризнания за деянието в Борисовата градина. Тогава Първев е излежавал 6 годишна присъда за жесток побой над 3-годишният Еци.

„С идването на Първев, ние станахме четирима в килията. Аз, Радослав, Калин Евтимов и Патрик. Заради побоя над тригодишното момче, Калин тормозел психически Патрик. Той написа самопризнания пред мен и Калин, които обаче не подписа. Един от съкилийниците извика надзирателя и предаде показанията му“, поясни Стоянов и описа Патрик като слаб, кротък, висок около 180 см. и с руса коса.

Заради честото забравяне на фактите, съдът прочете показанията, които той е дал на 8 август 2015 г. в следствието. От тях стана ясно, че на 7 август Патрик е признал пред Калин, че именно той е убил Георги в Борисовата градина.

„Успях да чуя Патрик когато обясняваше къде е скрил ножа и как изглежда той – с черна дръжка, с черен връх и дълъг 20 см“, уточни свидетелят и добави, че на другия ден Патрик четири пъти сменил версията си – ту признавал, че е той, ту отричал показанията си, както им казал, че страда и от раздвоение на личността.

Попитан дали признанията на Патрик са били изтръгнати със сила и под диктовка, Стоянов отрече.

Вещото лице Васил Бачев потвърди, че изготвената от него графологична експертиза потвърждава, че почеркът в самопризнанието на Първев е негов и вече не съществува съмнение за достоверността на лицето, написало признанията.

Заседанието беше прекъснато заради общо събрание на съда.

Ако в крайна сметка Йоан Матев бъде признат за виновен, ще получи присъда между 5 и 12 години, тъй като по време на убийството той е бил непълнолетен. Освен това ще бъде приспаднат и срокът, в който подсъдимият се намира зад решетките, тоест над две години.

През ноември 2017 година Софийска градска прокуратура (СГП) внесе обвинителен акт срещу Йоан Матев. Той е предаден на съд за това, че на 2 юни 2015 г. малко преди 12:00 ч. в Борисова градина, като непълнолетен, но като е могъл да разбира свойството и значението на деянието и да ръководи постъпките си, умишлено е убил непълнолетния Георги, като му нанесъл удар с нож. В резултат на това били засегнати жизнено важни органи и настъпила масивна кръвозагуба, довела до смъртта на пострадалия. Оръжието на престъплението е намерено в близост до местопроизшествието. Матев избягал и изцяло променил външния си вид, навиците си и социалните си контакти.

Припомняме, че през юни тази година бяха разпитани още свидетели по делото. На 22 януари пък двама от адвокатите на Матев се отказаха от защитата му. През март майката на Матев заяви категорично, че синът й е невинен.

Тази публикация е част от ежедневния преглед на печата на правна тематика

Коментирайте

avatar