Установили ли са българските служби съпричастност на служби на чужди държави при взривовете във военни заводи в България през последните 10 г. и предадени ли са такива данни на прокуратурата? Този въпрос към премиера в оставка Бойко Борисов задават депутатите Мартин Димитров и Велизар Шаламанов от „Демократична България“.

Това е първи въпрос към него, отправен в рамките на 45-тото Народно събрание. Борисов не е отговарял на депутатски въпроси повече от година.

Двамата депутати мотивират питането си с медийни публикации за взрива през 2014 г. в Чехия, който тамошните власти сега свързват с руски агенти, целели атака срещу българина Емилиян Гебрев. Самият Гебрев отхвърли тази връзка, но в писмо до главния прокурор изрази надежда, че разкритията на терористичния акт в Чешката република ще дадат тласък на спряното от прокуратурата разследване на опита за отравянето му с отровно вещество от вида „новичок“.

Димитров и Шаламанов напомнят във въпроса си за взривовете в цех на завод „Арсенал“ в Мъглиж през 2020 г., експлозията в склад на ВМЗ Сопот в село Иганово през 2015 г., в завод Миджур в Горни Лом през 2014 г., военни складове край Севлиево през 2011 г., взривовете край софийското Челопечене през 2008 г. и други инциденти.

Тази публикация е част от ежедневния преглед на печата на правна тематика

Коментирайте

avatar