Първата номинация за член на ЦИК преди утрешните консултации на президента Румен Радев с парламентарно представителите сили за нов състав на изборната комисия е факт. От „Изправи се! Мутри вън“ ще предложат на държавния глава адвокат Росица Матева.

По новите правила за състава на ЦИК, приети в Изборния кодекс, коалицията има право на 1 представител в ЦИК.

Росица Матева към момента е председател на Обществения съвет към досегашната ЦИК и имаше ключова роля при разяснителната капания за машинното гласуване, припомни Мая Манолова, която представи номинацията днес. Адвокатката с 30-годишна практика бе член на ЦИК в периода 2014-2019 г.

„Предлагаме г-жа Матева, която е минала през всички нива на изборната администрация – член на СИК, на РИК и в ЦИК 2014-2019 г. Сега е председател на Обществения съвет и като такава следеше за честността на вота. Човек с опит, почтен и с експертиза. Адвокат с добро име и 30-годишна практика и останалите политически формации би следвало да излъчат доказани експерти с подготовка за провеждането на едни честни избори“, добави Манолова.

По думите й голяма част от предложенията на Обществения съвет към ЦИК са отчетени при промените в изборното законодателство, приети миналата седмица.

Днес и БСП свиква извънредно Изпълнителното бюро на партията, за да излъчи кандидати за ЦИК, които да предложи на президента. Според приетата методика за квотно разпределение на местата в 15-членния орган, левицата има право на 3 места.

ГЕРБ ще има 4 представители в новата ЦИК, 3 – „Има такъв народ“, по двама представители ще трябва да излъчат ДПС и „Демократична България“. Очаква се имената да станат ясни още днес. По новите правила се спазва правилото никоя от парламентарните сили да няма мнозинство.

Председател, зам.-председател и секретар на ЦИК трябва да бъдат излъчени от квотата на различни парламентарно-представени партии, гласи още процедурата.

Всяка от формациите ще трябва да мотивира предложенията си, а към изискванията за членове на ЦИК бе добавено още едно – да имат документ, че не са принадлежали към бившата Държавна сигурност.

Останалите изисквания към кандидатите за ЦИК не са променяни. Припомняме, че и досега членовете на комисията бяха назначавани от президента по предложение на парламентарните сили, само ръководството на комисията се избираше от Народното събрание. Сега то ще се решава чрез консултации. Те са насрочени за 14 ч утре при президента Румен Радев. По-рано той ще приеме лидерката на БСП Корнелия Нинова, за да й връчи третия мандат за съставяне на правителство, който ще му бъде върнат веднага, с което се отваря процедурата за назнчаване на слжебен кабинет и насрочване на предсрочни парламентарни избори.

Тази публикация е част от ежедневния преглед на печата на правна тематика

Коментирайте

avatar