Адвокатската гилдия има нужда от нов устройствен закон, който ясно да регламентира професията, а и да защити в максимална степен интересите на гражданите. Около това се обединиха юристи от цялата страна, които се събраха в Пловдив за първата национална конференция на свободните адвокати в България. Дискусиите бяха предавани на живо в социалните мрежи, където са проследени от над 1700 адвокати.

Законът за адвокатурата пряко засяга 14 000 юристи в страната. Според гилдията обаче сегашната разпоредби имат големи несъвършенства.

Александър Пелев, Софийска адвокатска колегия: Нямаме записано изрично в закона какво е адвокатска дейност. И от там вече се получава така, че лица без квалификация могат да извършват такава дейност, без никакви последици за тях.

За промени в закона активно се говори през последните пет години. Според юристи обаче диалогът с Висшия адвокатски съвет не е добър. Затова организират и конференцията.

Георги Гайдаров, Софийска адвокатска колегия: Това е взаимно необходимо, тъй като реално това е законът, по който ще работим всички, не само Висшият адвокатски съвет. Да се чуе мнението на повече хора, тъй като досега законът беше приеман по-скоро в монологична форма.

Форумът в Пловдив приключи с изготвянето на документ, съдържащ предложения и идеи за законодателни промени. Те ще бъдат адресирани най-напред до Висшия адвокатски съвет.

Тази публикация е част от ежедневния преглед на печата на правна тематика

Коментирайте

avatar