Прокуратурата не е разследвала изнесените в поредица от публикации на вестника безспорни данни за фалшификации при регистрацията на „Воля“

Решението на съда се обжалва

Софийският градски съд (СГС) реши да разпусне първата партия на Веселин Марешки – Национално движение за свобода и демокрация (НДСД). Решението на съдия Валерия Братоева е от 17 октомври, но още не е влязло в сила, защото Марешки го обжалва. НДСД е осъдена и да плати съдебните разноски – 80 лв. на СГС и 35 лв. на „Държавен вестник“.

Решението е на основание чл. 40, ал. 1, т. 3 и т. 5 от Закона за политическите партии (ЗЗП): повече от пет години от последната й съдебна регистрация партията не е участвала в избори за народни представители, за президент и вицепрезидент или за общински съветници и кметове и не е провеждала предвидените в устава заседания на върховния й орган повече от два последователни пъти.

До решението се стигна след искова молба на Софийската градска прокуратура, подадена след сигнал на ЦИК по запитване на „Труд“. Разследване на вестника преди парламентарните избори разкри, че Марешки е председател на две партии едновременно, което е нарушение на ЗЗП.

Създадената в края на 2004 г. НДСД е с блокирана дейност от 2006 г., когато съдът отказва да я пререгистрира с мотив, че устройството й не отговаря на изискванията на закона. „Представеният устав не дава основание на съда да приеме, че е устройствен акт на партия със сериозни политически амбиции“, пише в мотивите си съдия Димана Йосифова. Въпреки това прокуратурата близо 10 години не внася иск за разпускането на НДСД, а Марешки през цялото време продължава редовно да подава в Сметната палата годишни финансови отчети на партията, поради което тя не е заличена служебно.

Както „Труд“ писа, още докато решението на съда от 2006 г. се обжалва от адвокатите на днешния зам.-председател на Народното събрание, негови приближени и членове на семейство му създават през 2007 г. втората му партия „Либерален алианс“, която беше прекръстена на „Воля“. Марешки я оглавява официално през 2012 г.

Поредица от публикации на вестника след справка във всички налични оригинални документи във фирмените дела на двете партии в съда, показа, че и втората партия най-вероятно е регистрирана незаконно. „Труд“ откри в саморъчно попълнените и подписани декларации за индивидуално членство 44 учредители на „Либерален алианс“ („Воля“), които преди това били са учредители и на НДСД, което е грубо нарушение на ЗЗП. Сред тях са майката на Марешки Веска, сестра му Нина, баща му Найден, съпругата му Светлана, както и настоящият председател на парламентарната група на „Воля“ Гергана Стефанова и депутатите Пламен Христов и Теменуга Върбанова – и тримата преди това основни мениджъри на фармацевтичния му бизнес.

Още над 40 декларации са попълнени със съмнително сходни почерци и други явни фалшификации. Тези факти поставят въпроса дали „Либерален алианс“ е регистрирана с необходимите по закон минимум 500 изрядни учредители, при положение, че внесените в съда декларации са общо 581. Това от своя страна поставя под съмнение законността на присъствието на „Воля“ в 44 Народно събрание.

След сигнал на Румен Петков

Прокуратурата е прекратила преписка за документно престъпление

Отговор на Софийската градска прокуратура (СГП) на запитване на „Труд“ показа, че изнесените от вестника безспорни данни за фалшификации при регистрацията на „Либерален алианс“ („Воля“) не са разследвани от държавното обвинение. Зададохме въпроса какво е установила СГП при проверката на партията, за която съобщи пред репортер на „Труд“ говорителят на главния прокурор Румяна Арнаудова в началото на април. Говорителят на столичната прокуратура Зорница Таскова отговори, че има една преписка, която е прекратена.

Въпросната преписка e по сигнал на Румен Петков от партия АБВ и се отнася до декларацията, с която Марешки е дал съгласието си да стане председател на „Либерален алианс“ („Воля“), въпреки че в този момент и председател и на НДСД. В сигнала се посочва, че това представлява документно престъпление.

„След извършена проверка е постановен отказ да се образува досъдебно производство. Причина за това се явява обективната несъставомерност на деянието по смисъла на чл. 313 ал.1 от НК“, обясни прокурор Таскова. „Документът, предмет на проверката – декларация за съгласие за изпълнение на функциите на председател, попада извън приложеното поле на цитираната норма от Наказателния кодекс“, обясни тя.

„Развилата се пред съда процедура, в хода на която е депозиран документът, изследван по настоящата преписка, не е свързана с регистрацията на политически субект, а с вписване на промени на определени обстоятелства. Като ред това е уредено в чл. 17, т.4 и т.5 от Закона за политическите партии. При нея съдът е задължен да провери единствено наличието и допустимостта на заявеното за вписване обстоятелство и не се изисква деклариране на данни, задължително заложени при регистрацията на политическа партия“, гласи тълкуването на казуса на СГП.

В отговор „Труд“ изпрати писмо до градската прокуратура, в което още веднъж изреди установените в поредица от публикации факти и призова държавното обвинение да извърши задълбочена сравнителна проверка на всички документи във фирмените дела на двете партии, с всички необходими за целта експертизи, която да установи законна ли e регистрацията на „Либерален алианс“ („Воля“).

АКО ВИДИТЕ НЕЩО ЛЮБОПИТНО, НЯКОЕ НАРУШЕНИЕ ИЛИ ПРЕСТЪПЛЕНИЕ, СНИМАЙТЕ И ПРАЩАЙТЕ ВАШИТЕ СИГНАЛИ НА МЕЙЛА НА „ТРУД“ – trud@trud.bg и trudonline@gmail.com

Тази публикация е част от ежедневния преглед на печата на правна тематика

2
Коментирайте

avatar
нови хронологично най-добре оценени
Snakes io
Snakes io
18 октомври 2022 6:03
Гост

Newly added snake skins are more diverse so that players can choose and change the appearance of their snakes to become more unique. https://snake-io.online has also fixed some minor bugs and optimized them for a smoother and more engaging player experience.

Carl
Carl
22 юни 2022 9:12
Гост

This works really well for us, thank you! Facing same issue here. Help is appreciated.

https://www.mygroundbiz.org/