Ако агент подслушва някого с разрешение от съдия, но съдията е позволил това, доверявайки се на агента и без да се вглежда дали мотивите му са основателни, няма кой да сезира прокуратурата. Така от Националното бюро за контрол на специалните разузнавателни средства обясняват опитите си да намерят решение на проблема, на което се противопоставя Държавната агенция „Национална сигурност“ /ДАНС/. Засега опитите изглеждат обречени.

Парламентарната комисия, контролираща ДАНС, няма намерение да се ангажира в спора между службата и бюрото за контрол на специалните разузнавателни средства. В близко бъдеще депутатите няма да се занимават с пречките пред бюрото да си върши работата и да прави пълни проверки дали ДАНС подслушва и следи, както изисква законът. Това се разбра от лаконичен коментар пред „Дневник“ на ръководителя на комисията Димитър Лазаров.

Преди дни за пореден път от бюрото за контрол на СРС сигнализираха, че ДАНС не им предоставя документи и данни, които са необходими, за да се разбере дали наистина е имало достатъчно законови основания за исканията от агенцията за прилагане на специални разузнавателни средства. Във внесения преди дни в парламента доклад на бюрото за работата му през миналата година се казва, че ДАНС го възпрепятства.

От бюрото, ръководено от Бойко Рашков, коментираха пред „Дневник“, че проблемите продължават и тази година. Резултатът е отсъствие на извънсъдебен контрол върху прилаганите от ДАНС специални разузнавателни средства. Според закона службите за сигурност трябва да внасят до съда мотиви и юридически аргументи, на които се основава искането им за следене и подслушване. От ДАНС обаче твърдят, че само съдът има право да вижда тези документи с мотивираното искане, не и бюрото за контрол на СРС.

„Ние трябва да контролираме и службите, и съда – дали одобрява само законово мотивирани искания, няма как да извършим този контрол, без да видим внесените мотиви“, коментира Рашков. И посочи, че след като по закон имат контролни правомощия и над двете институции, както и достъп до класифицирана информация, тълкуването на ДАНС е несъстоятелно.

За проблемите Рашков сигнализира устно комисията още през ноември миналата година. А след това и писмено през декември. Остро реагира главният прокурор Сотир Цацаров, след чието писмо на съвместно заседание се събраха двете ресорни парламентарни комисии – за контрол над специалните служби с председател Димитър Лазаров и по вътрешна сигурност, оглавявана от Цветан Цветанов. По време на дискусиите всички страни отново изложиха мотивите си, но парламентаристите така и не взеха страна. Не бяха представени конкретни предложения за законодателни промени, които да елиминират различното тълкуване на законовите норми, водещо до на практика блокирала работа на бюрото за контрол на СРС.

На въпрос на „Дневник“ дали комисията, контролираща ДАНС, ще се заеме с казуса и ще предприеме стъпки, които да позволят на бюрото да си върши работата, Димитър Лазаров каза, че отговорите кой какво и защо не дава като информация са били дадени по време на срещата през декември. На последващи въпроси за това, че всъщност срещата не е довела до никакви практически решения и проблемите продължават, Лазаров отказа да отговаря.

Проблемите са описани и в доклада за дейността на бюрото. Лазаров заяви, че засега не е готов да коментира доклада и няма да се произнася по него, преди той да влезе за обсъждане в ръководената от него комисия. На въпрос кога ще бъде това той каза, че приоритетите на комисията сега са други. Не се разбра дали изобщо ще стане преди лятната ваканция на депутатите. Мандатът на бюрото пък изтича в края на тази година, а по неофициална информация не се очаква Бойко Рашков да получи нов мандат.

Източници от бюрото, пожелали анонимност, коментираха пред „Дневник“, че вероятно ръководството му няма да чака още дълго да се вземат мерки и да се даде възможност за качествен извънсъдебен контрол над службите за прилагане на специални разузнавателни средства. Според източниците можело да бъдат сезирани и европейски институции за това, че такъв контрол на практика няма.

Тази публикация е част от ежедневния преглед на печата на правна тематика

Коментирайте

avatar