Дрифтър от Асеновград успя да отърве солено наказание. Младежът е хванат да вдига пушилка и да усуква мощното си возило по улица в града. На метри от импровизираната сцена е имало полицейски патрул, който станал пряк свидетел на сцените с мирис на изгорели гуми.
Униформените последвали джигита и го спрели малко след като потеглил бясно. Последвало съставяне на акт, с който шофьорът е глобен с два бона, а книжката му се отнема за 24 месеца. Дрифтърът не останал доволен и обжалвал наказанието пред съда. В крайна сметка магистратите от Асеновград го отменят, като причината е куриозна. Копието на акта, което е връчено на шофьора, е напълно нечетливо.
„Актът е съставен в присъствието на нарушителя и на двама свидетели – очевидци. Нарушителят е подписал този АУАН и му е връчен екземпляр. Приложен по делото като писмено доказателство същият е тотално нечетлив. От него нищо не се разбира. Нарушителят не може от него да разбере какви нарушения са му вменени и да подаде възражения по тях, не може да разчете датите, мястото, обстоятелствата на вменените нарушения и да види какви правни квалификации са им дадени. Тоест, това води до реална липса на връчване на този акт за установяване на адм.нарушение, с което напълно се нарушава правото на защита на жалбоподателя по начин и степен, които правят невъзможно упражняването на правото на защита. Не може да се прецени дали този акт съдържа реквизитите, тъй като е нечетливо копие, а без значение е дали оригиналът ги съдържа, тъй като не той се връчва за запознаване на нарушителя“, гласят мотивите на съда.
От решението следва, че МВР трябва да поеме разноските по делото. Те са в размер на 300 лв. Решението може да се обжалва пред Административния съд в града под тепетата.

Тази публикация е част от ежедневния преглед на печата на правна тематика

Коментирайте

avatar