Ако погледнете на тенденциите в света, то ще видите, че е по-добре да имате Русия за съюзник. Ние сме велика държава“, казва руският президент на фона на кадри как кортежът му се носи по изпразнените заради него улици, водещи към Кремъл. „Никой не обича конкурентите. Конкурентите трябва да бъдат удържани, но аз мисля, че в крайна сметка ние ще спечелим.“

Така започва поредният филм от поредицата „Световен ред“ на близкия до Кремъл телевизионен водещ Владимир Соловьов, излъчен в сряда по един от националните телевизионни канали. На практика това е продължително интервю на Владимир Путин, прекъсвано от документални кадри и коментара на Соловьов, който снима с екип пътуванията на президента повече от година.

Десет дни преди президентските избори в Русия, насрочени точно на четвъртата годишнина от анексирането на Крим, той казва, че през 2014 г. не е съмнявал, че след това ще последват санкции срещу Русия. „Но когато поставиш на везните съдбата на милиони хора, които искат да се присъединят, и сложните отношения с другите страни, аз без съмнение избирам първото“.

След което Путин веднага прехвърля отговорността извън Русия. „Понякога ми се струва – и то с определено основание – че някой съзнателно ни докара до предела, на който трябваше да действаме така, както действахме“. „Малцина очакваха от нас да действаме така бързо, решително, бих казал дръзко“, казва още той като твърди, че тогава е имало пълно единодушие на външнополитическия му екип.

„Ще отменят ли санкциите“, пита Соловьов, а Путин го прекъсва с „не съм ги въвел аз, питайте тях“. В действителност продуктовото ембарго срещу населението на Русия бе въведено от Кремъл. Според президента санкциите са нечестен способ в една конкурентна борба, започвана винаги в историята на Русия, когато страната започвала да става силна.

Но най-много коментари предизвика отговорът му на въпроса при какви обстоятелства би натиснал копчето на ядрения арсенал на Русия. Той прави уточнение, че плановете са за т.нар. ответно-насрещен удар, т.е. когато руската система за ранно предупреждение засече старт на ракети и даде точна прогноза за траекторията им и времето, в което бойните им глави се очаква да паднат на руска територия, „за да бъде унищожена Русия“.

„Тогава възниква законното ни право да отвърнем. Да, за човечеството това ще е глобална катастрофа, за света ще е глобална катастрофа. Но аз все пак съм гражданин на Русия и глава на руската държава и ще попитам: „А за какво ни е такъв свят, ако в него я няма Русия?“.

Путин директно заявява, че със световния ред, какъвто е изграден след Втората световна война, е приключено и трябва да се изгради нов, започвайки от чисто бял лист. Той дава пример с това как Западът бомбардирал бивша Югославия в центъра на Европа „без никакво разрешение от ООН“. В същата редица Путин нарежда ударите на САЩ срещу Афганистан, интервенцията в Ирак срещу Саддам Хюсеин и двете вълни на разширяване на НАТО.

„А през това време ние проявихме – меко казано – некомпетентност и отстъпихме позиции“, допълва Путин.

По въпроса защо Русия се намеси в Сирия в полза на Башар ал Асад президентът се връща към тезата си, че имал точна информация за 10 500 бойци от Русия в редовете на „Ислямска държава“. Той няколко пъти е говорил за хиляди ислямисти от Русия, но тава изглежда е най-голямата численост, която е споменавал досега. Путин говори още за други 4500 души от бившите съветски републики в Централна Азия, „с които нашата страна няма граничен контрол, няма визов режим“.

Тази публикация е част от ежедневния преглед на печата на правна тематика

Коментирайте

avatar