Хиляди отчаяни руснаци се опитват да избягат от страната, след като стана ясно, че Владимир Путин може да мобилизира не 300 хил. души, а цял милион, съобщи в. „Дейли мейл“. Над 1300 души пък бяха задържани в Русия по време на протести срещу решението на президента.

В четвъртък стана ясно, че 1 милион души може да бъдат мобилизирани да се бият в Украйна, според източник на президентската администрация, съобщи „Новая газета“. В седмия параграф на указа на Путин няма подробности за активизираните, а вместо това там пише само „За служебно ползване“ – печатът с най-висока степен на засекретена информация, до която се оказва, че голяма част от властите няма достъп.

Самото объркване за частична мобилизация на до 300 хил. души дойде от министъра на отбраната Сергей Шойгу, който обяви цифрата непосредствено след речта на президента. Вероятно той също не е получил целия документ. Според източник от Кремъл числото е променяно няколко пъти. В указа също така не е обявен и срок за извършване на действието, което озадачи анализатори.

На този фон синът на говорителя на Кремъл обяви, че няма никакво намерение да се отзовава на призива на Путин за мобилизация, защото счита, че е

част от политическия елит в Русия

и за него действат по-различни закони за разлика от стотиците хиляди млади момчета от обикновен произход.

„Естествено, че няма да съм там в 10 сутринта. Трябва да разберете, че аз съм г-н Песков. Не е редно да бъда там“, заяви 32-годишният Николай, син на президентския прессекретар Дмитрий Песков. Това стана по време на интервю, в което журналист се представи по телефона за офицер и го накара да уточнят на място детайлите по мобилизацията му. Младият Песков добави, че трябва да се посъветва дали да бъде призован. По-късно баща му го защити и обяви, че синът му е набеден, че е отказал да бъде мобилизиран.

Същевременно в руските градове настъпи истински хаос и паника. Протести се надигнаха в 37 населени места, включително Москва и Санкт Петербург. Хиляди излязоха да изразят несъгласието си срещу изпращането им на фронтовата линия. Имаше и плачещи съпруги, които заплашваха, че ще счупят костите на мъжете си, за да не са годни за армията. Отчаяни майки крещяха, че искат синовете им да живеят, а не да се бият.

По време на демонстрациите полицаи събаряха протестиращите на земята и ги биеха наред, без да подбират мъж или жена. Арестуваните само през първия ден от обявяването на мобилизацията са над 1350 души. Хората скандираха антивоенни лозунги. Някои призоваваха самия Путин да отиде в окопите в Украйна, докато други гневно обявиха, че не желаят да умрат за него.

С разрастването на протестите много мъже в бойна възраст се опитаха да напуснат страната заради опасения, че границата скоро може да бъде затворена. Първи признак на масова паника беше, че всички еднопосочни билети за напускане на Русия без виза се изкупиха в рамките на часове въпреки изключително високите цени от около

5000 евро на човек за икономична класа

Според изчисления тези суми са 5 пъти по-високи от средната месечна заплата на един руснак, което означава, че отново само подбрани хора с високи доходи са се възползвали от бързия и сигурен изход от войната.

Други опитаха да напуснат страната през границите с ЕС. Масови струпвания се получиха на финландската граница, а прибалтийските – Литва, Латвия и Естония, не позволиха на руснаците да преминат в тяхната територия.

Същевременно видеозаписи от Чечня и Якутия показаха голям брой мъже, които биват натоварени в автобуси, за да ги откарат в Украйна. Изглежда, че мобилизацията в момента е съсредоточена върху по-бедните и по-отдалечени източни региони на Русия вероятно защото Путин се чувства по-малко застрашен от размирици там, отколкото в Москва или Санкт Петербург.

Тази публикация е част от ежедневния преглед на печата на правна тематика

Коментирайте

avatar