Районният съд в Горна Оряховица не уважи искането на прокуратурата за налагане на постоянно задържане на тримата обвиняеми за купуване на гласове за местните избори в Горна Оряховица, съобщи „24 часа“.

Припомняме, че тримата роми бяха задържани на 1 ноември за изборна търговия в полза на депутата Явор Божанков, кандидат на БСП за кмет на община Горна Оряховица.

И тримата обвиняеми – Тодор Тодоров на 38 г. от село Първомайци, 65-годишният Мустафа Мустафов- Маджара от село Петко Каравелово и 56-годишният Абдула Мюмюнов не се признаха за виновни в организирането на купуване на гласове и заявиха, че не познават кандидата за кмет и не са говорили с него да купуват гласове в негова полза.

И тримата са с основно образование, двама от тях са осъждани за различни престъпления. В съдебната зала Мустафа Мустафов заявил, че е мошеник и измамник и се включил в схемата, за да извърши поредната си измама, но не и да прави изборна търговия.

Мустафа Мустафов обяснил, че дошъл един човек, който му казал, че има списък с 300 имена и поискал да го свърже с човек, който иска да ги купи. Щял да даде по 2000 лв. на него и Тодор.

Съдът пусна под парична гаранция от 800 лева Тодоров, определи за Мустафов парична гаранция от 1500 лева, а Мюмюнов, който направи диабетична криза в съда и се наложи да бъде викана линейка, беше пуснат срещу подписка.

Определенията подлежат на обжалване пред Окръжния съд.

Тази публикация е част от ежедневния преглед на печата на правна тематика

Коментирайте

avatar