Демократите от Конгреса на САЩ публикуваха стенограма от показанията по делото за импийчмънт на президента Доналд Тръмп. Показанията са дадени от бившия посланик на САЩ в Украйна Мери Йованович и бившия съветник на държавния секретар Майкъл Маккинли, съобщава РИА Новости.

От тях става ясно, че външната политика на САЩ е била „отровена от неподходящ неофициален канал, чиято цел е била да насърчава личните и политическите интереси на президента“, се казва в съвместно изявление на лидерите на трите комисии, които провеждат разследването. И в трите демократите имат мнозинство.

Във вторник ще бъдат публикувани показанията на бившия специален представител на САЩ за Украйна Курт Уолкър и бившия посланик на САЩ в ЕС Гордън Съндърланд. Ще бъдат публикувани и други показания, които до скоро са били засекретени.

Демократите започнаха процедура по импийчмънт срещу президента Тръмп, като го обвиниха, че е оказал натиск върху президента на Украйна Владимир Зеленски да бъде разследван бившият вицепрезидент Джо Байдън и неговото семейство. Тръмп разпространи стенограма на разговора, от която стана ясно, че той наистина е помолил Зеленски „да проучи“ делото Байдън. Американският държавен глава заяви, че не е направил нищо противозаконно, а само е изпълнил своя дълг към борбата срещу корупцията.

Тази публикация е част от ежедневния преглед на печата на правна тематика

Коментирайте

avatar