Върховният съд на Словакия отмени оправдателната присъда на бизнесмен, обвинен, че е организирал убийството през 2018 г. на разследващия журналист Ян Куцяк и годеницата му.

С решението на съда започва и нов процес за убийството, разтърсило словашката политика и общество. Кочнер бе оправдан от долна инстанция миналата година заради липса на доказателства.

Съдия Петър Палуда обаче заяви днес, че не са разгледани изчерпателно всички налични доказателства, пише „Ройтерс“. Отменена е и оправдателната присъда на Алена Жужова, съдружник на Кочнер.

Куцяк, на 27 г., и годеницата му Мартина Кушнирова бяха застреляни в дома си край Братислава. Това доведе до оставката на дългогодишния премиер Роберт Фицо и до масови протести, а миналата година – и до ново, антикорупционно правителство.

Според прокуратурата Кочнер, обект на работата на Куцяк за връзките между политици и съмнителни предприемачи, е поръчал убийството. Бизнесменът, санциониран по закона „Магнитски“ в САЩ и осъден на 19 г. по друго дело за измама, отрича това.

Други двама души до момента са осъдени на 15 и 25 години затвор – единият за това, че е помогнала да се уреди убийството, а другият след признание, че е стрелял.

Тази публикация е част от ежедневния преглед на печата на правна тематика

Коментирайте

avatar