Професорът по право Стоян Кушлев е първият шеф на Комисията за отнемане на имущество, придобито от престъпна дейност, създадена през 2005 г., по време на управлението на НДСВ. Преди да оглави първообраза на днешното КПКОНПИ е депутат от НДСВ, както и председател на Съюза на ловците и риболовците. Дълго време институцията беше известна като комисията „Кушлев“. Заради скандал с назначението на 8 негови и на съпругата му роднини беше разследван за конфликт на интереси. Беше оправдан на всички инстанции.

Проф. Кушлев понесе и критики заради раздаваните в институцията бонуси и размера на заплатата си – 7000 лева, определени от самия него. Днес е на 80 години и живее в наследствения дом на съпругата си в село Мърчаево.

„Къщата е построена е през 1980 г., в ония времена. Нищо общо няма с времето на демокрацията. Само това съм направил, когато бях в комисията. Тази зимна градина. Почнал съм я 1977 година. Всяка година по един етаж. Аз жена ми и синът ми, и само един майстор. Аз бъркам варта, жена ми е зидала.

В тази барака си варим буркани. Това е девесил, рибена чорба без него не става. Това е разсадът за домати, него си го гледаме. Сега ще го гледам до 7 – 8 май и тогава ще го разсаждаме. Там имаме малко марули и ето го лука. Там са картофите, садихме ги преди една седмица. Това са ни малините, които много работа ни отварят. Обаче ние пием компот от малини много зимата.
Това трябва да ви кажа: Добре дошли! Жив съм! Както виждате, жив съм. Защото във вашата телевизия така се получи, че ме обявиха за умрял… при Цветанка Ризова се появява един адвокат, който… стана въпрос за комисията. Спомена и моето име и той каза: „Лека му пръст на Кушлев“ и продължава…“.
– Може ли шефът на тази комисия да разследва, да удари управляващите, при положение, че те са му работодатели?
– Много трудно. Да кажем: почти невъзможно.

– Какъв е смисълът тогава?
– Аз съм възразил още тогава, преди две години съм казал, че трябва да се запази квотният принцип. Министър-председателят, президентът да има своя квота. Това го казвам и сега. Той трябва да има свой представител, който да го информира поне и да знае. Не може държавният глава да не знае какво става в този важен орган. Не да го назначава той, за мен е по-добре министър-председателят да го назначава, а президентът да има член на комисията. Както беше по мое време.

– Когато бяхте на този пост имахте ли такова тефтерче, в което записвахте това, което казват тези отгоре – този да се удари – този чадър?
– Никога, никога. Вижте, аз бях облагоприятстван от това, че мой патрон беше министър-председателят. Председателят на комисията се назначаваше от министър-председателя. И не от МС, защото ако е от МС, министрите могат да ходатайстват, да идват при теб, но ти не зависиш. Ти не зависиш, зависиш само от него. И мога да кажа: аз съм работил с трима министър-председатели: Симеон Сакскобургготски, Сергей Станишев и Бойко Борисов. Нито един от тях няма случай да се е застъпил за нещо и да ми е повлиял. Това беше най-доброто решение за комисията. И сега за комисията. постоянно при мен идваха депутати и имах огромни разправии и неприятност с депутати. Те станаха и причина да напусна комисията.

– За кой се застъпваха?
– Няма да кажа имена. Имена не искайте от мен.

– Сегашният начин, по който се назначава шефът на КПКОНПИ как го оценявате?
– Той изцяло зависи от парламента, осен това каква независимост има комисията, когато в самия закон е записано, че всеки момент могат да го привикат в парламента и той е длъжен да се яви. Това беше по повод, че аз не се явявах. След като влязох в конфликт с хората от тази комисия, пуснаха анонимен сигнал и започнаха да ме привикват. И те не смятаха, че ще се стигне до такъв конфликт. Смятаха, че аз ще клекна, че ще се разберем и ще се сключи сделка. Ние сега няма тук, ще ти простим, те няма за какво да ми прощават. Ама ние друг път като се застъпваме, ти ще ни слушаш. Няма да стане никога. При мен това не може да стане. Аз имам достойнство.

Кушлев е убеден, че сигналите срещу заплатата му от над 7000 лева, която си гласува, докато управлява комисията, и скандалът с роднински назначения, за което срещу него започна разследване за конфликт на интереси, са била компромантна война. Всички обвинения завършват с пълното му оневиняване.

– Аз съм получавал 6 пъти по-ниска заплата от заплатите, които получават моите колеги в чужбина. Аз съм получил за тия 6 години такава заплата, каквато те получават за една година. Повече какво да ви кажа. Ето ви одитния доклад, който е направен преди да напусна. (чете): При одита не са установени грешки и нарушения…

– Вие бяхте разследван за конфликт на интереси, че сте назначил 8 роднини в комисията…
– Нито един от тях не ми е роднина. Бяха далечни роднини на жена ми. Аз се борих срещу корупцията в парламента и си платих за това. Ето решение на ВАС. Ето го решението, ама сега трябва да отговарят за тези морални вреди и този тормоз, който ми е причинен.

– Какво е мнението Ви за работата на КПКОНПИ сега?
– За мен тази комисия се отклони от основната си задача – да завежда дела за отнемане на имущество на големи престъпници. Тук се измести плоскостта. Дадоха се оперативни функции на комисията. Определена част от ДАНС отидоха там. Аз имам вътрешна информация, че в момента те доминират. Хората, които дойдоха от ДАНС , а не тези, които се занимават с отнемането на имущество и воденето на делата, което за мен си остава основна функция. А тези, които дойдоха с ДАНС и се занимават с разследване, което, както виждате не завършва много добре. Като вземем случая „Иванчева“, където се изложихме пред цял свят и който влезе в доклада на държавния департамент.

Проф. Кушлев напомня, че докладът на Държавния департамент на САЩ е бил положителен в оценката си за работата на комисията преди 10 години, но не и сега.

„Този доклад, в който се оценява борбата с корупцията и организираната престъпност в света, който за жалост тази година е много отрицателен. Там е споменато делото „Иванчева“. За мен така, както се развива процесът, съм много обезпокоен. Много обезпокоен, защото ми напомня… имаме отговор. Това се казва в правото на отговор. На един от подсъдимите му е обещавано нещо, за да говори против другите. Това в правото се нарича отговор. И той сега се отрече от всичко това. И е бил притискан, той казва, че е бил притискан. Тук предизвикателства няма, тефтерчето не е попълвано от нея, експертизата е категорична и тук се навеждам на мисълта за главния теоретик на Сталинските процеси – Вишински, който написа тритомна теория на доказателствата, когато бяха осъдени милиони хора и пратени в лагерите“.

– Правите връзка между Вишински и случая „Иванчева“?
– Има такива моменти. Няма преки доказателства, а косвени доказателства. Вишински, неговата концепция е да се доказва с косвени доказателства, оттук, оттам да се събере и… хайде.

– Защо няма големи риби, осъдени в България?
– Вие си отговорете защо.
– Защо?
– Ние нямаме нито един министър осъден.
– Защо?
– Ето бе: Корупцията – изпитанието на новата власт. Издържа ли това изпитание? Кажете ми, издържа ли това изпитание?
– Е, Вие кажете?
– Защо аз?
– Е, Вие ми кажете. Вие кажете.
– Аз при Вас съм дошъл, пък аз да го казвам…
– Аз Ви поставям този въпрос. Издържа ли това изпитание? Да вземем за пример времето на Царска България. Колко министри са влизали в затвора. Много. Сега кой е в затвора? Вие ми кажете.

Проф Кушлев смята, че сегашният му наследник на поста Пламен Георгиев няма полезен ход в скандала, в който той се оказа, че притежава апартамент на три нива, със спорна тереса.

– Вашият наследник Пламен Георгиев, как трябва да постъпи той?
– Премиерът му даде възможност да избере – или да си подаде оставката, или да излезе в дългосрочен отпуск. Аз преди няколко дни смятах, че това е добро решение да излезе в отпуск, обаче смятам, че той закъсня. Той трябваше да си даде оставката.

– Пламен Георгиев?
– Защото, ето сега, опозицията иска искане. Събра 48 подписа, както е по закон и му поиска отстраняването. Той закъсня. Неговата позиция става неудържима. Неудържима. Много трудно може да издържи той. Аз и него в известен смисъл го разбирам, защото той е бил подложен на огромен натиск досега. Аз съм го изпитал лично, но идва време, когато човек трябва да си понесе кръста, всеки трябва да си извърви пътя към своята Голгота. Всеки. Когато човек е на такова място, а то е едно от най-ветровитите в държавата, трябва много да внимава. Просто… много да внимава.

– В какъв смисъл да внимава? Да не се разбере, че има тераса или да няма тераса?
– Даже да не купува. Да не сключва такива сделки. Аз отдавна знам за тая покупка, отдааавна знам. Разбира се, не ми е да ходя да вредя нищо.

– А как го разбрахте?
– Ами казаха ми го… един зъболекар. Каза ми, че си купил много голям апартамент. И ми го каза, докато си лекувах зъбите, ама аз…

– В какъв смисъл Ви го каза? Странно скъп?
– Да, малко странно. Да, това ми го каза. Вижте, аз съм много разтревожен, за да не ударят комисията. Загрижен съм за съдбата на комисията. Аз съм основател на тази комисия. И мене ми е болно. Тази комисия имаше изключително висок престиж и аз се страхувам.

– Днес е започнала проверка на Крум Зарков за апартамент, който си е купил на „Дондуков“. Той е работил в комисията по ваше време.
– Той работи в комисията, много чудесно работи в международния отдел. Знае перфектно два езика, много подготвен. Специалист. Аз съм чувал, че си купи там. Купи го, когато беше в комисията, за мен му помогнаха родителите. Баща му е голям хирург. Знам, че му дадоха пари. Човекът има две деца, необходим му е по-голям апартамент. Смятам, че тази проверка ще докаже произхода.

Според проф. Стоян Кушлев в борбата с корупцията сме загубили част от доверието на партньорите ни.

– И тук ще ви кажа нещо – откъде започна това изстиване. Има едно изстиване, едно оттегляне на САЩ от нас. Откъде започна. За корупцията сега само върха на айсберга…

– За апартаментите?
– За апартаментите… обаче аз ще открехна още малко. И понеже се открехна вратата, мога да кажа още неща, които не са казани. Ами започна от КТБ. В България дойде Виктория Нюман, една симпатична американка, заместник-държавен секретар за Европа. Дойде тук, хората не разбраха защо е идвала, но професор Кушлев разбра. Няма да ви казвам откъде и защо, няма да ме питате. И каза: даде настойчив съвет, да не го казвам ултиматум: Напълно да бъде разкрита аферата КТБ и всичко да излезе наяве. Нищо не излезе?

– Някакви индикации да има за тази работа?
– Няма. Едно име се спомена за един политик и толкова. Няма да го казвам.

– Иван Костов.
– Е, Вие го казвате. Няма прошка. Няма прошка. При тях такова нещо не може да стане. И какво стана след това. Хайде „Свободна Европа“, хайде докладът. Ами щом вие не спазвате принципите на демокрацията, всичко това… народът плати 4 милиарда, и вие сте платили, и аз. Всички сме платили. А тези, които са взели парите и стоят зад тази работа, защото стоят политици от различни партии. Аз съм проследил много пари, но не можем да ги отнемем, но къде са на тия? Само ФБР може да намери в тези зони офшорни зони, разни острови, винаги ги намира. Това ще излезе.
– Там има много тайни?
– Това ще излезе.
– Там има много тайни.
– Огромни богатства.

Проф. Кушлев смята, че милиардите от КТБ и кражбите през години могат да се върнат у нас само чрез амнистия на мръсните пари.

– Цялото ми съзнание на юрист се бунтува срещу това, обаче ние нямаме инвестиции от чужбина. Намаляха многократно, а огромно богатство на българи се намира извън страната.

– А това богатство какво е?
– Мръсно богатство.

– Колко? Стотици милиони? Милиарди?
– Милиарди. Те са ги вече изкарали извън България. Те са недосегаеми. А, върни парите, 50 на сто за държавата, 50 на сто ще ги официализираме. Ние сме принудени да мислим и за това.

Проф. Кушлев твърди, че „Апартамент гейт“ е върхът на айсберг, който подсказва за натрупани големи богатства.
– Знаете ли, че сега като излязат още, а те ще излязат, ще видите какви фигури са замесени. В Гърция кои имат имоти, в други. Ще има. Айсбергът ще се отваря. И аз съм принуден да се мисли за това. Не го предлагам пряко, но да се мисли за това. Няма пари.
– Има ли случай да сте бил сигурен за незаконно придобито имущество и да не сте успял да го докажете?
– Има някои хора, например Маргините, които успяха да се отърват. Така да се каже да си спасят някои имоти. Същото стана и с вдовицата на Косьо Самоковеца.

– Как стана?
– Месят се други ограни, на които е правено услуги, но повече не мога да Ви кажа. Защото ще наруша принципа за запазване на класифицираната информация. Защото аз съм имал достъп винаги до „Строго секретно“, най-вискоката степен в България и до международна степен „НАТО сикрет“. А и не винаги съм споделял… разговорите, които имахме във ФБР, когато се срещнах със зам.-директора на ФБР и бяхме само двамата. И след това Елена Поптодорова, нашият посланик ми вика: „Професор Кушлев, трябва да ми кажете всичко каквото сте говорили, аз имам „топ сикрет“, т.е. имам право да знам тия неща и й казах: „Уважаема госпожо, има неща, които не са до това, а са въпрос на лично доверие, а не до достъп до каквато и да е класифицирана информация. Въпрос на лично доверие. Има неща, които са ми споделени, които не мога да ви кажа.“ Тя много се разсърди. Имах и такъв случай.

– Получавал ли сте заплахи?
– Много. Много. Това не искам да уточнявам. Първият беше Митьо Очите. Че ще ме очисти, че ще ме такова. Имал съм заплахи.

– С какво си тръгнахте от властта в материален план?
– С много малко. Имам 20 хиляди лева, които съм спестил.

– Продължавате ли да ходите на лов?
– Да. Продължавам да ходя, с приятели.

– Какво ударихте последно?
– Последно ходих за фазани. Ударих два фазана, колкото е нормата по закон. Съпругата ми даже днес е готвила фазан с грах. На моите години още успявам да ги бия, даже тази година направих едно дубле. Два пъдпъдъка се вдигнаха, ударих и двата.

Тази публикация е част от ежедневния преглед на печата на правна тематика

Коментирайте

avatar