Бившият служебен премиер на президента Румен Раден не скри изненадата си от решението му да не върне процедурата във ВСС.
Проф. Огнян Герджиков не крие, че е очаквал държавният глава да разпише указа за назначението на Иван Гешев за главен прокурор, след като бе избран с 20 на 4 гласа на 24 октомври от Висшия съдебен съвет.
„Да, малко съм изненадан, предполагах, че ще го подпише“, коментира той за DarikNews.bg.
„Но, така или иначе, не го е подписал, има си и своите съображения. Официални мотиви няма, но това, което изразява, е, че не е имало други кандидати, един вид като състезание с един кон, но никой не е пречил да има други кандидати, никой не е спирал тази възможност“, опонира задочно юристът, който беше и служебен премиер, посочен от самия Радев.
Бившият председател на Народното събрание и уважаван юрист е категоричен, че няма нарушение на законовата процедура по избора на Гешев от ВСС.
„Не е нарушена законовата процедура. Това е истината. Именно затова съм изненадан, защото няма, по моему, нарушение на процедурата“, обяснява проф. Герджиков.
По повод протестите под президентските прозорци с искане Румен Радев да не подписва указа за новия главен прокурор и по повод призива на Съюза на съдиите, юристът заяви: „Според мен президентът Радев не е човек, който би се поддал на подобен вид преса. Така си мисля, вероятно това е негово вътрешно убеждение, че трябва да даде знак, че има свои съображения, свързани с липсата на същинска конкуренция, на същинско състезание“.
„Аз така го разбирам, така го тълкувам“, обобщи шефът на законодателния съвет към НС.
„Оттук нататък ще се върне обратно във ВСС, в лицето на неговия пленум, и предполагам, че би трябвало по същия начин да се гласува. И оттам-насетне президентът по закон вече няма право да връща, има право само веднъж“, обяснява юристът. И оприличава цялото подаване и поемане на топката между ВСС и президент като процедурата по налагането на вето над закон.
„Малко наподобява на ветото на президента по законопроекти – законопроектът се атакува, втори път със съответното мнозинство се прегласува, и така или иначе може да бъде преодоляно. Като преодоляване на вето – така изглеждат нещата фигуративно.

Тази публикация е част от ежедневния преглед на печата на правна тематика

Коментирайте

avatar