Бившият служебен премиер, председател на парламента и преподавател в Юридическия факултет на СУ професор Огнян Геджиков даде положителна оценка на днешната номинация на Иван Гешев за главен прокурор и каза, че единодушието на прокурорската квота във ВСС около номинацията показва обединение и му дава надежда. Проф. Герджиков гостува в „Още от деня“.

Професор Герджиков каза, че политиката за разликата от преподаването не му липсва.

„Не ми харесва аматьорщината в управлението“, каза Герджиков и поясни, че визира законодателната дейност.

Според него в парламента липсва професионализъм. Той смята, че от Консултативния съвет по законодателството, който той оглавяваше в Народно събрание, има нужда.

„Първо са много малко юристите и след това – политиците много не обичат да бъдат ограничавани от правото, защото не могат да провеждат техните си виждания“, така обясни проблемът с юристите в парламента Герджиков.

За Герджиков пример за лошото законотворчеството е постоянната промяна на законите, които НС приема.

„От 2000 година Кодексът за социално осигуряване е в сила. Сега сме средата на 2019 година. Изменян е 136 пъти. По 7 пъти на година. Това нормално ли е?“, попита той.

Относно изборът на главен прокурор и номинацията на Иван Гешев, Герджиков коментира:

„Това, което ми прави добро впечатление и ми дава надежда, е единодушното издигане от прокурорската квота във Висшия съдебен съвет.“

Във връзка с изказването на Гешев преди време, че този избор за главен прокурор ще бъде „кален, мръсен избор, с платени магистрати и политици“, Гердижков смята, че това важи не само за главния прокурор, но и за другите двама от „тримата големи“ – председателите на ВКС и ВАС.

„Аз никога не съм бил във Висшия съдебен съвет. Гледам от страни и ми се ще да бъде както трябва“, допълни Герджиков.

Той определи възможността Гешев да е единственият кандидат като „не лош знак“, защото ще покаже единодушие.

„У нас това е малко дефицитна стока – справедливостта. Защото не можем да си подредим къщичката както трябва. Защото сме един народ на кръстопът, който е научен все да бъде един срещу друг, малко черноглед народ, народ, който обича да почита конфронтацията, отколкото единението.“

Във връзка с избора на европейски главен прокурор и фаворита за поста Лаура Кьовеши, Герджиков коментира:

„Тя ще наблюдава само изразходването на европейските средства. Тя няма да бъде над нашия главен прокурор. Тя идва с определен профил. В този профил ще има представители от българска страна като нейни заместници. И така трябва да бъде“

Относно покупката на F-16 Герджиков каза, че цената му се струва висока. Концесията на летище София определи като нещо хубаво.

Тази публикация е част от ежедневния преглед на печата на правна тематика

Коментирайте

avatar