Защитата на бившия ректор на МУ-София проф. Ваньо Митев и главния секретар по негово време Алексей Алексеев обвини вчера чиновник от вуза, че бил нарушил служебните си задължения и е отговорен за незаконния прием на студенти и разхищаването на пари. Митев и Алексеев са подсъдими по дело за сключена неизгодна сделка, от която щетите за университета са 29 000 лв., и за харченето на хиляди за хонорари и за екзотични командировки.
Ваньо Митев е обвинен и за това, че съзнателно е допуснал подчиненият му Алексей Алексеев да извърши престъпление по служба. Митев години наред публично защитаваше тезата, че изнесените звена на МУ-София в чужбина са законни, което обаче бе категорично оспорено от МОН. Митев и Алексеев бях организатори и на преврата срещу законно избрания ректор проф. Вихра Миланова, която свалиха от поста чрез манипулирано Общо събрание, проведено при залостени врати и под закрилата на частни охранители.
Припомняме, че отделно бившият ректор е обвинен по дело за ръководене на организирана престъпна група, която записвала студенти от арабски произход без изпити и раздавала дипломи, без „студентите“ да стъпят на занятия. Така са получавали статут на постоянно пребиваващи в страна от ЕС. По думите на говорителя на главния прокурор Румяна Арнаудова, престъпленията на Митев са заплаха за националната сигурност, защото каналът можел да се използва като прикритие за незаконен трафик на мигранти и навлизане на лица, членуващи в терористични организации.

Тази публикация е част от ежедневния преглед на печата на правна тематика

Коментирайте

avatar